Szabadidő

Te is megállsz néha gyümölcsöt szedni az utak mentén? Pedig nem kéne

A közútkezelő hozzájárulása nélkül tilos az utak melletti fák termését leszedni, arról nem is beszélve, hogy a félrehúzódott autók balesetveszélyesek.

Az út szélén veszteglő, gyakran balesetveszélyes autókra hívták fel többen a figyelmet Baranya megyében. Több helyen ugyanis azért állnak meg az autósok, hogy leszedjék az út mentén található diófák termését – írja a Bama.hu.

A lap megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, és kiderült, hogy az országos közutak mentén lévő fák a magyar állam tulajdonában vannak, így természetesen a gyümölcsfák termése is. Ez azt jelenti, hogy a vállalat engedélye nélkül szabálysértésnek számít a termés begyűjtése. Ennek ellenőrzése és szankcionálása a hatóság feladata.

Igaz, a közútkezelő nem is adna ki engedélyt a termések begyűjtésére, mert veszélyforrást jelentene a közlekedőkre. A gyümölcsfák száma egyébként egyre csökken az utak mentén, mivel a kiöregedő, beteg fákat más fajtákkal pótolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top