Szabadidő

Veszélyes gyerekbicikliket és gyereküléseket hívtak vissza

Gyermekkerékpárok, kerékpáros gyermekülések, gördeszkák, görkorcsolyák és rollerek műszaki vizsgálatát végezte el a fogyasztóvédelem, az eszközök közül a hatóság 26-ot kivont a forgalomból.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) akkreditált laboratóriumában rendszeresen ellenőrzik a gyermekek által használt közlekedési és sporteszközöket. A legutóbbi vizsgálatokban

  • 18 gyermekkerékpárból 9,
  • 15 kerékpáros gyermekülésből 8,
  • 14 gördeszkából 3,
  • 8 görkorcsolyából 1,
  • 12 rollerből 5

nem felelt meg a követelményeknek.

A szaktárca közleménye szerint a fogyasztóvédelmi hatóság a laboratóriumi vizsgálatok alapján kockázatosnak talált 26 terméket kivonta a forgalomból, ezek közül 17-et a forgalmazók visszahívtak a vásárlóktól is. A maradék 9 forgalomból kivont, kevésbé kockázatos termék esetében a forgalmazók saját elbírálásuk alapján dönthetnek a termékek visszavételéről.

A kerékpároknál a leggyakoribb hiba a rövid vagy gyenge oldalsó támasztókerék volt, de előfordult a nem megfelelően takaró láncvédő és az olyan markolat, amelyről lecsúszhat a gyermek keze, egy esetben pedig letört a nyereg.

A kerékpáros gyermeküléseknél a legnagyobb veszélyt az okozta, hogy nem volt megfelelő az ülés vagy a gyermek rögzítése.

A gördeszkáknál és a rollereknél a nem megfelelő szilárdság volt a legjellemzőbb hiba, de olyan eset is akadt, amelynél csúszós volt a deszka felülete. Ezek a hiányosságok akár súlyos sérüléseket, kéz- és lábtörést, koponyasérülést okozhatnak. További baleseteket okozhatnak az éles élek vagy az olyan nyílások, amelyekbe a gyermek keze beszorulhat.

A forgalomból kivont termékek listája itt érhető el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top