Szabadidő

Soha nem nevezett annyi ország Oscar-díjra, mint most

Rekordszámú, 92 ország nevezte be filmjét a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe.

Haitiről, Hondurasból, Laoszból, Mozambikból, Szenegálból és Szíriából például először neveztek filmet az Oscarért folyó versengésbe. A magyar nevezett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje, amely a Berlinale Arany Medve-díjának elnyerése óta több fesztiválon és a magyar mozikban is sikerrel szerepelt.

Testről és lélekről (forrás: Mozinet)

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmben (forrás: Mozinet)

Kambodzsa Angelina Jolie First They Killed My Father című filmjét küldte, amely a khmer népirtásról szól. Ausztriából Michael Haneke Happy Endje nyerne Oscart. Lengyelország az Agnieszka Holland és Kasia Adamik rendezésében készült Pokot című krimit, Oroszország pedig Andrej Zvjagincev Szeretet nélkül című, Cannes-ban a zsűri díjával elismert filmjét nevezte.

A svédek Ruben Östlund új munkájával, a cannes-i Arany Pálmát elnyerő A négyzettel indulnak az Oscarért, a britek pedig Sarmad Masud brit-pakisztáni rendező debütáló munkáját, a pakisztáni feminista westernént emlegetett My Pure Landet küldték. A franciák a cannes-i fesztivál Nagydíjával jutalmazott 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című Robin Campillo-filmet, a németek pedig Fatih Akin török származású német rendező In the Fade (A sötétben) című politikai krimijét nevezték.

Percenként 120 szívverés

Percenként 120 szívverés (forrás: Festival de Cannes)

Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra. A 90. Oscar-díjátadó gálát 2018. március 4-én rendezik, a műsor házigazdája idén ismét Jimmy Kimmel lesz. Az amerikai filmakadémia legutóbb nyolcvanöt nevezettből választotta ki a legjobb idegen nyelvű film kategória győztesét, Az ügyfél című iráni drámát Asghar Farhadi rendezésében. 2016-ban Nemes Jeles László Saul fia című alkotása nyerte a kategória Oscar-díját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top