Szabadidő

Parányi lakótársakat kaptak a budapesti zsiráfok

Parányi lakótársakat kaptak a fővárosi állatkert Szavanna-kifutójában élő zsiráfok, orrszarvúk és antilopok: ezentúl parányi szövőmadarakkal osztják meg tágas életterüket.

Új lakótársakat kapnak a Fővárosi Állat- és Növénykertben élő zsiráfok, orrszarvúk, antilopok és gazellák, amelyek valószínűleg ritkán fognak találkozni az új jövevényekkel, hiába élnek együtt mostantól az állatkert Szavanna-ház kifutójában. A meglehetősen nagy terjedelmű, fedett és fűtött tér számos terráriumnak és röpdének ad otthont, az egyikbe a közelmúltban új lakók költöztek.

Egész pontosan két szövőmadárfaj, az orix-szövőmadár (Euplecter orix) és a narancsszínű szövőmadár (Euplectes franciscanus) egyedei költözhettek be a Szavanna-házba.

Az állatkert szerint mindkét fajra jellemző az ivari kétalakúság, azaz a két nem képviselőinek megjelenésében jelentős különbségek vannak.

A tojók barnás, illetve homokszínűek, olyannyira, hogy a felületes szemlélő akár még verébnek is nézhetné őket. A hímek viszont – legalábbis nászidőszakban – látványos, harsány színezetű tollazatot viselnek. Mivel ennek épp most van az ideje, érdemes őket mostanában felkeresni.

Nevüket arról kapták, hogy nagy ügyességgel építenek maguknak olykor egészen komoly, bonyolult felépítésű fészkeket javarészt egymásba fűzött fűszálakból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top