nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Azt hitték, énekesnő volt az egyiptomi múmia, de kiderült, hogy kasztrált férfi

Azt hitték, énekesnő volt az egyiptomi múmia, de kiderült, hogy kasztrált férfi

Az Ermitázs gyűjteményét 1929 óta gazdagító egyik egyiptomi múmiáról most derült ki, hogy nem nő volt, hanem valójában egy kasztrált férfi. Pedig a kiherélés egyáltalán nem volt bevett dolog az ókori birodalomban.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

„Nagyon meglepett bennünket, hogy a férfit kasztrálták. Ez egyáltalán nem volt bevett szokás Egyiptomban. Ez egyedülálló” – hangsúlyozta Andrej Bolsakov, a híres szentpétervári múzeum keleti főosztályának vezetője a felfedezésről tartott sajtótájékoztatón.

Az Ermitázsnak 1929 óta van nyolc egyiptomi múmiából álló gyűjteménye, kettőnek a szarkofágja időszámításuk előtt 725-525-ből származik. Az egyikben egy férfi, a fáraó kapuőreinek főnöke, a másikban az eddig az Amon-Ré templom énekesnőjének tartott személy nyugszik. A múzeum kedden ismertette az időszámításunk előtti első évezredben élő, énekesnőnek hitt múmia CT-vizsgálatának eredményeit. Feltárták ugyanis, hogy nem nőről volt szó, hanem egy 35 és 40 év közötti, 1 méter 60 centi magas férfiról, akit vagy a halála után, vagy még életében kiheréltek.

Háttérben az énekesnőnek hitt kasztrált férfi szarkofágja.

„A bepólyált múmiák hasonlítanak egymásra, és gyakran összetévesztik őket” – magyarázta Bolsakov. A CT-vizsgálat nagyon fontos, mivel más, egyébként tisztázhatatlan részleteket sikerül vele feltárni, például a személy korát vagy az egészségi állapotát – tette hozzá. A CT-nek köszönhetően derítették ki, hogy a kasztrált férfi ízületi betegségekben szenvedett, de nagyon jó fogai voltak, egyetlen lyukas sincs köztük. 

Az 1764-ben alapított Ermitázs több mint 60 ezer kiállított tárgyával és a raktárakban őrzött közel 3 millió tárggyal a világ legnagyobb múzeuma.

Megosztás Facebookon