Szabadidő

Oláh Kálmán : Kodály Impressions (x)

2017. október 12., 19.30

Zeneakadémia, nagyterem

Közreműködik: Herczku Ágnes – ének, Klenyán Csaba – klarinét, Oláh Kálmán Sextet

Ha szereted a jazzt és a komolyzenére is fogékony vagy, feltétlenül válts jegyet a CAFe Budapest egyik zenei ínyencségére. Oláh Kálmán neve az elsők között jut eszünkbe, ha azt kérdezik: ki az igazi mester a jazz és a nagy klasszikusok: Bach, Liszt, Bartók kapcsolatának felfedezésében? A jazz és a kortárs klasszikus zene között határokat átlépő zongoraművész- zeneszerző a Bartók Béla hatására született kompozíciók után Kodály Zoltán világában mélyed el kiváló muzsikuspartnerei társaságában. Minőségi koncertélményt kínál Kodály Impressions című estje, amelynek különlegessége, hogy Herczku Ági népdalénekes első ízben lép színpadra Oláh Kálmánnal, de ismét együtt hallhatjuk az Oláh Kálmán Sextetet, amelynek minden fellépése kuriózum volt az utóbbi években.

Az élvonalbeli, nemzetközileg is ismert és elismert zongorista előkelő helyet foglal el a jazzvilág krémjében improvizatőrként, de komponista minőségében is. A kortárs komolyzenei szerzők körében magasan jegyzik a nevét. A jazzkedvelő közönséget minduntalan ámulatba ejti formációival / Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet, Oláh Kálmán Quartet /. Érzékeny játékának, elmélyült kompozíciós stílusának, lényeglátó zenei szemléletének köszönhetően minden megszólalását autentikusnak érezzük: számára nem a mesterművek stílusának megidézése az elsődleges, hanem a műveket teremtő szellemre való ráhangolódás.
Nem a „zene felszíni jelenségeire”, hanem „az anyag mélyszerkezetére koncentrál” – írta egy kritikusa Bartók Impressions címen adott koncertjéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top