Szabadidő

Ijesztően közel merészkedik a Földhöz egy aszteroida

Egy panelház méretű aszteroida tart sebesen a Föld felé, majd szinte olyan közel kerül a bolygónkhoz, mint amilyen magasan a műholdak járnak. A tudósok mégis örülnek az égi vándor érkezésének.

Október 12-én ér földközelbe a 2012 TC4 katalógusjelű kisbolygó, amely nagyon közel, 44 ezer kilométer távolságban halad majd el a Föld mellett. Ez a távolság a Föld–Hold-távolság közel nyolcada. Ha a tudósok számításai helyesek, az aszteroida nem kerül közelebb a bolygóhoz, így nem jelent veszélyt ránk.

Ettől függetlenül izgatottan várják a 14 kilométer/másodperces sebességgel haladó 2012 TC4 érkezését, mert remek alkalmat nyújt arra, hogy a NASA tesztelje új bolygóvédelmi rendszerének obszervatóriumait.

„A tudósok mindig nagyra értékelik, ha tudják, hogy jön egy közeli, ám biztonságos távolságra elhaladó aszteroida, mivel felkészülhetnek az adatgyűjtésre és arra, hogy minél többet megtudjanak az égitestről” – mondta dr. Michael Kelly, a NASA kutatója a Daily Mailnek.

A 2012 TC4 az a picike pötty – fotó: Wikipedia

A kutatók már eddig is szemmel tartották a kisbolygót, korábban számították ki, hogy mindössze 44 000 kilométerre lesz tőlünk. A geostacionárius pályán keringő műholdak 36 000 kilométerre vannak a Földtől, így az aszteroida épphogy elkerüli azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top