Szabadidő

Kilenc év után ismét fellép a Kraftwerk Budapesten

A Kraftwerk négy jövő évi koncertdátumot tett közzé a honlapján, és az időpontok közül az egyik a budapesti bulijukra vonatkozik. A düsseldorfi elektronikus zenei csapat 2018. február 21-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Kilenc év után ismét Kraftwerk-koncert lesz Magyarországon. A csaknem fél évszázada létező düsseldorfi elektronikus zenei csapat 2018. február 21-én lép fel Budapesten. Előtte február 11-én Szentpéterváron, majd pedig február 13-án Moszkvában, február 19-én Kaunasban is koncerteznek. A Kraftwerk-fellépés különlegessége, hogy 3D-ben zajlik majd: a közönség így speciális szemüvegben nézheti a fellépők mögötti vetítést.

A Kraftwerk turnéja az idén májusban megjelent, 3-D: Der Katalog című kiadványukhoz kapcsolódik. A doboz nyolc lemezén nyolc koncert felvétele található, a Kraftwerk különböző helyszíneken játszotta el nyolc stúdióalbuma teljes anyagát. Az Autobahn (1974), a Radioaktivität (1975), a Trans Europa Express (1977), a Die Mensch-Maschine (1978), a Computerwelt (1981), az Electric Cafe (1986), a The Mix (1991) és a Tour De France Soundtracks (2003) számait különleges helyszíneken rögzítették: a New York-i MoMA-ban, a londoni Tate Modern Turbine Hallban, a tokiói Akaszaka Blitzben, a sydney-i operaházban, az oslói Norske Operában, az amszterdami Paradisóban, a párizsi Fondation Louis Vuittonban (Paris), valamint a berlini Neue National Galerie-ben.

A felvételeken Ralf Hütter (billentyűk, ének), Fritz Hilpert (digitális ütőhangszerek), Henning Schmitz (billentyűk), valamint két videómérnök, Falk Grieffenhagen és Stefan Pfaffe működött közre.

A Ralf Hütter és Florian Schneider által alapított csapat 1970-ben vette fel a Kraftwerk nevet. Az áttörést az 1974-es Autobahn című lemez hozta meg, Hütter, Schneider és Wolfgang Flür társaként egy évvel később csatlakozott Karl Bartos, és kialakult a Kraftwerk legsikeresebb felállása, amely egészen 1991-ig, Bartos kiválásáig tartott ki. A csapathoz olyan hatalmas slágerek fűződnek, mint a Tour de France, a Das Modell, a Neonlicht, a Taschenrechner, a Nummern vagy a Der Telefon Anruf.

Csupa kellemes emlékem van az 1981. augusztusi budapesti Kraftwerk-koncertről, ami valójában nem is egy, hanem két szabadtéri fellépés volt. Közte akadt egy kis időnk, így hát biciklitúrát csináltunk a Duna partján. Az egész olyan volt, mint valami nyári vakáció. Az interneten egyébként találni fotókat a budapesti koncertről” – mondta Karl Bartos egy korábban az MTI-nek adott interjúban.

A Kraftwerk még három alkalommal játszott Magyarországon: 1991-ben a Budapest Sportcsarnokban, 2004-ben a Papp László Budapest Sportarénában, 2009-ben pedig a zamárdi Balaton Soundon. Bartos szólóban 2006-ban a soproni VOLT Fesztiválon, 2011-ben a Balaton Soundon lépett fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top