Szabadidő

Végre valami jó történik a bankkártyákkal

Számos kedvező változást hozhat a bankkártya-tulajdonosoknak egy törvénymódosító javaslat, amely növeli a plasztikkártyák biztonságát és csökkenti a kártyával kapcsolatos kiadásokat is.

Egy már a parlament előtt heverő törvénymódosító javaslat több érdemi, az ügyfelek számára kedvező változást hozhat a bankkártyák területén.

Jelenleg a bankok nem egyformán járnak el, ha egy ügyfél elveszti a bankkártyáját, a törvényjavaslat elfogadása után viszont csak a kártyapótlás tényleges költségeit számolhatja fel majd a pénzintézet – írja az Azenpenzem.hu.

Bővült azon esetek köre, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból nem terhelhetnek semmit az ügyfelekre. A bankkártya-tulajdonosok mentesülnek a 45 ezer forintos térítési kötelezettség alól is, amit akkor kellett fizetni, ha nem észlelték az ügyfelek a lopást a bankkártya használata előtt.

Erős ügyfél-hitelesítés

Legalább két olyan azonosító (ez lehet csak az ügyfél által ismert információ, illetve birtokolt dolog vagy biológiai tulajdonság), ahol az egyik elem feltörése nem befolyásolja a többi megbízhatóságát, és az eljárás kialakítása révén biztosított az azonosítási adatok bizalmassága.

Ezentúl a banknak kell majd bizonyítania az ügyfél súlyos gondatlanságát. Viszont ha az ügyfél elutasítja az erős ügyfélhitelesítést (lásd keretes írásunkat), akkor neki kell viselnie a felelősséget.

A bankkártyákat zárolni ezentúl csak akkor lehet, ha a fizető fél jóváhagyta a pontos összeget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top