Szabadidő

Leonardo meztelenül is megörökíthette Mona Lisát

Több jel is arra utal, hogy a szénrajzon és a Mona Lisa című festményen ugyanaz a nő szerepel.

A párizsi Louvre tudósai szerint a félmeztelen nőt ábrázoló Monna Vanna című szénrajzon ugyanaz a nő szerepel, aki a Mona Lisa című festményen is.

Szembetűnő a hasonlóság a két alkotás között mind az arcokat, mind pedig a modell testtartását illetően. Emellett a két kép mérete is közel azonos és a rajzon apró lyukacskákat is találtak, ami alapján feltételezhető, hogy a festmény készítésekor mintaként szolgált.

A Monna Vannáról mostanáig úgy tartották, hogy Leonardo Da Vinci egyik tanítványa rajzolhatta, de a szakemberek szerint az sem kizárt, hogy legalább részben Leonardo keze munkája. A szakértők szerint ugyanakkor a rajzon a fej közelében lévő árnyékokat jobbkezes művész rajzolta, Leonardo viszont balkezes volt. 

Bruno Mottin, a Louvre restaurátora szerint épp ezért körültekintéssel kell vizsgálni a művet. Reméli azonban, hogy két éven belül sikerül fényt deríteniük arra, hogy ki rajzolhatta a félmeztelen nőt.

The Sun 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top