Szabadidő

Béremelési hullám: lelépnek Kelet-Európából a multik?

Nem kell aggódniuk még a kelet-európai országoknak amiatt, hogy a béremelési hullám elűzné az országból a nagy multinacionális cégeket, amelyek pont az olcsó munkaerő miatt telepedtek le Európa keleti régiójában.

Kisebb tanulmányban értekezik a Bloomberg gazdasági hírügynökség arról, hogy mit tesz a béremelési hullám a Kelet-Európában letelepedett multikkal, akiket az olcsó munkaerő vonzott a régióba. Azt gondolhatnánk, hogy a béremelések helyett inkább itt hagyják Kelet-Európát, és odébbállnak, de nem ez fog történni.

Az amerikai szaklap szerint 230 német befektető közül csak 15 százalék aggódik a béremelési hullám miatt, a többieket inkább a szakképzett munkaerő hiánya zavarja. A tanulmányból kiderül, hogy bár a munkaerő hiánya béremelés legfőbb mozgatórugója, de van még egy: az, hogy a kelet-európai bérek elképesztő módon le vannak maradva a nyugati fizetésekhez képest.

Egész pontosan negyedannyi az átlagbér Kelet-Európában, mint Németországban, ami bőven hagy mozgásteret a multiknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top