nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Béremelési hullám: lelépnek Kelet-Európából a multik?

Béremelési hullám: lelépnek Kelet-Európából a multik?

Nem kell aggódniuk még a kelet-európai országoknak amiatt, hogy a béremelési hullám elűzné az országból a nagy multinacionális cégeket, amelyek pont az olcsó munkaerő miatt telepedtek le Európa keleti régiójában.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Kisebb tanulmányban értekezik a Bloomberg gazdasági hírügynökség arról, hogy mit tesz a béremelési hullám a Kelet-Európában letelepedett multikkal, akiket az olcsó munkaerő vonzott a régióba. Azt gondolhatnánk, hogy a béremelések helyett inkább itt hagyják Kelet-Európát, és odébbállnak, de nem ez fog történni.

Az amerikai szaklap szerint 230 német befektető közül csak 15 százalék aggódik a béremelési hullám miatt, a többieket inkább a szakképzett munkaerő hiánya zavarja. A tanulmányból kiderül, hogy bár a munkaerő hiánya béremelés legfőbb mozgatórugója, de van még egy: az, hogy a kelet-európai bérek elképesztő módon le vannak maradva a nyugati fizetésekhez képest.

Egész pontosan negyedannyi az átlagbér Kelet-Európában, mint Németországban, ami bőven hagy mozgásteret a multiknak.

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon