Szabadidő

3D-nyomtatás után itt a 3D-kötés egyedi ruhákhoz

A térbeli nyomtatás technológiája egyre fejlettebb, ma már akár egy egész autót, illetve megfelelő berendezéssel akár házat is lehet „nyomtatni”. Egy új fejlesztés most a divat világát is forradalmasíthatja, érkeznek a nyomtatható ruhák.

A megnevezés egy picit csalóka, a Kniterate nevű cég gépe ugyanis valójában nem nyomtat, hanem kötöttárut hoz létre, automatikusan, a felhasználó beavatkozása nélkül. Léteznek ugyan kötőgépek, azonban ezek java korszerűtlen, régi technológiát használ. A ruhatervezést tanuló Gerard Rubiónak pedig éppen ebből lett elege, amikor felvázolta az OpenKnit online közösség tervét.

kniterate kötés 3D-kötés 3D-nyomtatás

A Kniterate kisebb, mint egy ipari kötőgép (Fotó: Kniterate.com)

Miután többen felfigyeltek az ötletre, Rubio egy barátjával együtt megalapította a Kniterate nevű céget, és egy olyan kötőgépet fejlesztettek ki, amely képes számítógépről fogadni a szabásmintákat, és egy nyomtatóhoz hasonló megoldással hozza létre a különféle ruhákat.

A Kniterate a hatalmas ipari kötőgépekhez képest kompakt méretű, egy nagyobb asztalon könnyen elfér. Ami a kötést illeti, az eszköz bármit létre tud hozni sálaktól a sapkákon át a pulóverekig vagy nadrágokig, a gyártó ígérete szerint „szinte bármilyen anyagból”. A szabásmintákat, ruhaterveket egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát online program segítségével, akár a kedvenc fotelünkben ülve létre lehet hozni, ha pedig készen vagyunk, ugyanúgy el tudjuk küldeni a „nyomtatónak”, mintha csak egy dokumentumot szeretnénk printelni.

kniterate kötés 3D-kötés 3D-nyomtatás

A kötési mintáknak tényleg csak a fantázia szab határt (Fotó: Kniterate.com)

Tény, hogy az eszköz egyelőre nem túl olcsó: a Kniterate gépet 5713 dollárért, vagyis szűk másfél millió forintért lehet előrendelni – 2018 augusztusára ígérik a szállítást –, azonban a fast fashion világában egy divattervezőnek vagy ruhamárkának lehet, hogy bőven megérheti a beruházás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top