Szabadidő

Fecskementésre buzdítanak az állatvédők

Az ország több pontján is, épületek ereszei és párkányai alatt molnárfecskék gyülekeznek. A madarak Afrikába repülnének, de a hirtelen jött hideg megakadályozza őket ebben. A Fióka- és Madármentés Facebook-csoport most ad néhány tanácsot a legyengült fecskék ellátásához.

Fürtökben csimpaszkodnak az épületek falán, ereszein az utolsó költésből származó, ifjú molnárfecskék, amelyek közé átvonuló, északról érkező fecskék is keverednek. De mivel napok óta hűvös az idő, és esik az eső, a táplálékhiány miatt a fecskék nem tudnak továbbvonulni – írja Facebook-oldalán a Fióka- és Madármentés állatvédő szervezet.

Ablakpárkányon pihenő molnárfecskék – forrás: Facebook

A fecskék azért gyülekeznek az épületeken, párkányokon és ereszek alatt, mert az épületek melegebbek még a levegőnél, a fecskék pedig fáznak és éhesek.

Ha molnárfecskéket találunk a párkányon, adjunk nekik kis tálkában lisztkukacot. Ha már annyira gyengék, hogy a földön ülnek, szedjük össze őket egy jól szellőző papírdobozba, és vigyük őket melegebb helyre. A dobozba helyezzünk kis tálkákba vizet és lisztkukacot.

A Kiderül.hu előrejelzése szerint jövő hét keddtől már szárazabb, naposabb idő jön, addig kell megőrizni, etetni, eltárolni őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top