Szabadidő

Ha ilyen telefonhívást kapsz, szólj a rendőrségnek!

Újabb emberek estek a telefonos csalók áldozatául, ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dőltek be a nyereményt ígérő trükkös hívásoknak.

A rendőrség közlése szerint az elkövetők jellemzően ismeretlen számról hívó, barátságos hangon bejelentkező telefonálók, akik valamely mobilszolgáltató vagy nem létező szerencsejáték-szervező cég nevében mutatkoznak be. Aztán arról értesítik a hívott felet, hogy nyereményjátékukon nagyobb összeget nyert.

A csaló állítása szerint a pénzhez jutás feltétele mindössze annyi, hogy egy bankautomatánál az általa megadott kódra pénzt kell feltölteni. Ám ez a kód valójában egy telefonszám, a pórul járt emberek pedig telefonkártyákat töltenek fel. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai:

  • Ha hasonló telefonhívást kapsz, ne teljesítsd a telefonáló kérését, még akkor sem, ha nagyon meggyőzően hangzik is az állítása.
  • Egyetlen mobilszolgáltató és szerencsejáték-szervező cég sem hirdet pénzfeltöltős nyereményjátékokat.
  • Ha mégis ilyen hívást kapsz, ne add ki ismeretleneknek személyes adataidat.
  • Kérd meg a telefonálót, hogy később hívjon vissza, addig tájékozódhatsz a szolgáltatóknál az aktuális nyereményjátékukról.

A rendőrség tapasztalata alapján a csalók újabb és újabb hamis állításokat találnak ki. A nyereményjátékok mellett hivatkozhatnak bajba jutott gyermekükre, unokájukra vagy másra. A rendőrség azt kéri, hogy ha ilyen helyzetbe kerülsz, ne teljesítsd a telefonáló kérését, hanem azonnal értesítsd a rendőrséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top