Szabadidő

Oscar-jelölt rendező ír képregényt Anne Frank naplójából

Az ötven országban egyszerre megjelenő adaptációt Ari Folman és David Polonsky, az Oscar-jelölt Libanoni keringő alkotói készítik.

A franciául október 4-én megjelenő, 150 oldalas kötetet az izraeli szerzőpáros, Ari Folman és David Polonsky készítik. Ők Libanoni keringő című animációs filmjükkel váltak világszerte ismertté, amely a palesztinok két bejrúti táborában, Sabrában és Satilában 1982-ben lezajlott tömegmészárlás eltemetett emlékeit dolgozta fel. Az Oscarra is jelölt filmet Folman rendezte, Polonsky tervezte a látványvilágát.

Anne Frank

Most Anne Frank naplóját adaptálják, ami az egyik legnagyobb példányszámban eladott könyv a világon. A képregényváltozatot a napló első megjelenésének 70. évfordulójára készítette el a két alkotó. A magyar fordítás a jövő év második felében jelenik meg. (Az MTI ugyan azt írja, hogy ez az első képregényadaptációja a naplónak, ez nem így van, egy korábbi változat magyarul is megjelent 2014-ben.)

Folmanék elmesélték, hogy először elutasították a megkeresést, aztán átgondolták, hogy rövidesen talán már nem lesz életben több holokauszttúlélő, akik el tudnák mondani az Anne Frankéhoz hasonló történeteket. Arra is figyeltek, hogy a kamaszlány humorérzékét, szarkazmusát megőrizzék az adaptáció során.

A Németországból Hollandiába menekült Frank család Amszterdamban, a Prinsengracht 263. szám alatt bujkált 1942-től. 1944-ben elárulták őket, augusztus 4-én letartóztatták a családot. Anne Frank 15 éves korában tífuszban halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban 1945-ben. A bujkálás alatt írt feljegyzéseit a család két segítője mentette meg az utókor számára. Az írásokat napló formájában a holokausztot a családból egyedüli túlélőként Otto Frank, Anne apja adta közre.

Ezt olvastad már?

A magyar Anna Frank

Ez is érdekelhet Megnézem

Ari Folman jelenleg a napló rajzfilm-változatán dolgozik, ami a tervek szerint 2019-ben lesz látható a mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top