Szabadidő

Felült a biciklijére, majd egy földkerületnyivel odébb, 79 nap múlva leszállt róla

Mark Beaumont új rekordot állított fel a Földet megkerülő távolsági kerékpározásban. Mindössze 79 napra volt szüksége, hogy Párizsból kiindulva, napi 386 kilométert letekerve visszatérjen Párizsba.

A 34 éves Mark Beaumont először 2008-ban állított fel új világrekordot a műfajban, ekkor 194 nap alatt kerekezte körbe a Földet. Ezt azóta többen is megdöntötték, egészen eddig 123 nap volt a csúcs.

A brit kerékpáros azonban váltig állította, hogy lehet még lejjebb vinni a számokat, és 80 nap alatt át lehet szelni a kontinenseket két keréken. Igaza is lett. Átlagosan napi 386 kilométert tekerve, naponta több mint 16 órán át ülve a biciklin, ötórás alvásokkal végül sikerült a lehetetlen: 79 nap alatt tette meg a hatalmas, 18 ezer mérföldes utat. 

A férfi Párizsban kezdte még július 2-án az útját, ahonnan Európán, Oroszországon, Mongólián és Kínán tekert át, majd végigment Ausztrálián, Új-Zélandon, majd Észak-Amerikán is, végül pedig Portugálián és Spanyolországon, hogy aztán Franciaország fővárosába visszatérjen.

Vállalása viszonylag zökkenőmentes volt, sikerült tartania az időt és a tempót is, mindössze kétszer esett el, igaz, ebből egyszer azonnali fogászati beavatkozásra szorult. Korábbi rekordjával ellentétben itt most a Tour de France-hoz hasonlóan egy egész csapat kísérte őt, így neki csak a teljesítményre kellett figyelnie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top