Szabadidő

Törőcsik Mari mélyen eltemetett családi titkot rejteget

Még friss az Aurora Borealis – Északi fény című magyar film előzetese. Mészáros Márta 26. rendezésének trailere most érkezett, a családi titkokról, elhallgatott bűnökről szóló félig családi, félig történelmi dráma főszerepében Törőcsik Marit, Törőcsik Franciskát és Tóth Ildikót láthatjuk.

Az Aurora Borealis – Északi fény Mészáros Márta régóta várt új alkotása, egy két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely elsősorban anya (Törőcsik Mari) és lánya (Tóth Ildikó) kapcsolatának mélységeit boncolgatja.

A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A múltban Törőcsik Marit Törőcsik Franciska alakítja.

A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai
helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról,
valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Mészáros Márta rendező úgy nyilatkozott az Aurora Borealisról, hogy a fogta meg őt a legjobban, hogy egy mai, „átlagos” család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethetők vissza. „Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni” – fogalmazott. 

A film forgatókönyvét Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik. A film operatőre a
híres Sobocinski operatőrdinasztia legfiatalabb tagja, Piotr Sobociński jr., akit a szakma 2015-ben,
2016-ban és 2017-ben is a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott. A színészgárda is nemzetközi: a magyar mellékszereplők mellett (Wunderlich József,Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, Monori Lili, Czinkóczi Zsuzsa) láthatjuk a filmben a lengyel Lesław Żureket és Ewa Telegát, a spanyol Antonio de la Torrét vagy az osztrák Hary Prinzt is.

A film hivatalosan október 19-én kerül a hazai mozikba, de lesz egy premier előtti vetítése is az Urániában szeptember 25-én 19 órakor. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a rendezővel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top