Szabadidő

Hivatalos: Párizsban, aztán Los Angelesben lesz olimpia

Peruban ülésezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Hivatalossá tették, mely országok rendezhetik a következő olimpiákat.

Egyszerre két rendező országot jelöltek ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság limai közgyűlésén. A korábbi sajtóhíreknek megfelelően Párizs kapta meg a 2024-es, Los Angeles a 2028-as olimpia rendezési jogát, ezt most tették hivatalossá – írja az Index.

A NOB mostani szavazása csak formalitás volt, lényegében nem maradtak versenyben komoly jelöltek, miután Boston, Hamburg, Róma és Budapest is visszalépett a 2024-es olimpia rendezésétől. A szervezet éppen ezért hirdette meg az Agenda 2020 programot, amely a londonihoz hasonló, kisebb, gazdaságosabb olimpiákat támogatná.

A 2012-es londoni olimpia egyik helyszíne.

2028-ban fog kiderülni, hogy az Agenda programmal sikerül-e meghozni a városok kedvét az olimpiarendezéshez. A 2024-es pályázattól visszalépett Budapest legközelebb 2036-ra pályázhat, 2032-ben ugyanis a rendezési elv alapján nem európai városok szállnak versenybe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top