Szabadidő

Készülj fel, hogy még durvább lehet a poloskainvázió

A nemzetközi kereskedelem miatt folyamatosan érkezik utánpótlás a kártevőkből, természetes ellenségük pedig nincs.

Az egyre nagyobb tömegben megjelenő poloskák már nemcsak a lakásokban okoznak problémát, hanem a kertekben és a gyümölcsösökben is megkeserítik a gazdák mindennapjait.

A Bama.hu cikke szerint rátelepszenek a gyümölcsökre, a termés nedvét szívogatják, amivel apró, beszáradt, elszíneződött foltokat hagynak maguk után. Így viszont nem lehet első osztályúként eladni a gyümölcsöket, csak olcsóbban.

Ez is érdekelhet Megnézem

A poloskák terjedése a szakemberek szerint a gyors és tömeges áruforgalommal függ össze. Magyarországon az utóbbi években három faj telepedett meg:

Utóbbi Japánban, Koreában, Kelet-Kínában honos, Magyarországon először 2013-ban találták meg Budapesten, azóta viszont az ország szinte minden pontjára eljutott.

A poloskák terjedésének egyelőre semmi sem szabhat gátat: a márványos poloskának és a vándorpoloskának nincs természetes ellensége, a szedéshez közeli gyümölcsöket pedig nem lehet rovarirtóval kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top