Szabadidő

A hely, ahová a mémek mennek meghalni

Bár ma már elég egyetlen, Impact betűtípussal feliratozott kép és máris mémről beszélünk, régen, amikor minden jobb volt, a mémeknek is meg kellett küzdeniük ezért a státuszért. A vicces képek persze idővel átadják a helyüket az utánuk következőnek, a világ pedig megfeledkezik róluk. De mint tudjuk, az internet nem felejt…

Rögtön az elején szögezzük le, hogy természetesen a mém maga nem egyenlő a vicces szövegekkel ellátott fotókkal, hanem egy olyan információs egységet jelöl, amely a génekhez vagy például a vírusokhoz hasonlóan képes terjedni a társadalom tagjai között. Így mémnek tekinthető a két éve a bolygót letaroló Ice Bucket Challenge, vagy például a Mannequin Challenge, amikor emberek egy csoportja mozdulatlanná dermed egy pár másodperces videó erejéig.

De félre a kisujjeltartós fogalmi magyarázattal, elvégre mémtemetőt ígértünk a címben. A Reddit közösségi fórumán, egy eldugott kis szubredditben gyűjtik a lelkes felhasználók az idejét múlt mémeket. Benéztünk, és hát ki más lehetett volna a lista élén, mint az ember, aki elszámolt végtelenig…kétszer. 

A Chuck Norris elpusztíthatatlan mivoltán viccelődő tréfák 2005-ben jelentek meg a Something Awful nevű weboldalon és idővel a világ minden országában felütötték a fejüket. Szinte biztos, hogy olvasóinknak is megvan a maguk kedvence az akciósztár legendás tetteiből, például, hogy Chuck Norris lenyomta a fekvőtámaszt… az összeset.

Amikor Chuck Norris hagymát pucol, a hagymák sírnak
Amikor Chuck Norris hagymát pucol, a hagymák sírnak

De ott van például Bad Luck Brian is, akinek valahogy sohasem jön össze semmi. Például, meglátja a fényt az alagút végén – de kiderül, hogy az valójában a közeledő vonat fénye…

Bad Luck Briannek nincs szerencséje...soha
Bad Luck Briannek nincs szerencséje…soha

Régi ismerősként üdvözölhetjük a komolykodó macskát is, akinek arckifejezésével néhány éve még trollokat utasítottunk rendre a kommentfolyamokban.

Egy kis komolyságot, ha kérhetem!
Egy kis komolyságot, ha kérhetem!

Ha pedig a macskáknál tartunk, természetesen feltűnik az antikolt mémek között Grumpy Cat, aki olyan, mintha mindig is köztünk lett volna, holott valójában 2012-ben robbant be csupán a köztudatba.

Classic grumpy cat, or Tardar sauce as her real name is, became famous here on reddit in 2012 when her owner posted a picture of her looking very grumpy. from Antiquememes

Aztán ott van a mindig fontos kérdéseket feszegető Philosoraptor is, aki például olyan rejtélyekre keresi a választ, hogy ha két gondolatolvasó egymás gondolatait kezdi olvasgatni, akkor ők voltaképpen a saját gondolataikban olvasnak-e. Fogós, már-már mélyfilozófiai magasságokat (egy korty képzavart?) karcoló kérdések ezek, nem árt Philosoraptor munkásságát időről időre áttanulmányozni.

Philosoraptor a legkeményebb kérdéseket teszi fel
Philosoraptor a legkeményebb kérdéseket teszi fel

Az internetről azt is megtanulhattuk – ha már a matekórán nem sikerült – hogy a nullával osztás szörnyű dolog, olyan nincs, olyat nem csinálunk, különben megnyílik a tér-idő szövedéke, eljő az Apokalipszis, vagy éppen mindenféle nem várt dolog történik. Érdemes rákeresni a “divide by zero” mémekre, fantasztikus képanyagot rejtenek.

Az internet 52-es szabálya: soha nem osztunk nullával!
Az internet 52-es szabálya: soha nem osztunk nullával!

Szemünk sem rebben, ha az utcán valaki szembejon egy trollface-es pólóban, pontosan tudjuk, hogy mi az és mit jelent. Valószínűleg azonban sokaknak már csak a régmúlt homályából (úgyis mint 2008) derengenek az úgynevezett Rage Comics képregények, amelyek főhősei különféle pálcikaemberek voltak, annál kifejezőbb fejekkel. A trollface is csak egy volt közülük, hogy aztán önálló életre keljen és pár éves szárnyalás után megtérjen pihenni a Reddit mémtemetőjébe.

Problem? (Fotó: Reddit)
Problem? 🙂

Neked mi a kedvenc jelenlegi vagy régi mémed?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top