Szabadidő

Harmadszor sétál át a gyereke a törölközőmön, de nem szól rá

Nem csak a gyerekek, sokszor a szülők se tudják, hogyan illik viselkedni egy strandon.

Budai strand, emberek csak elszórtan, süt a nap, csiripelnek a madarak. Gyerekmedence, tocsogó egész kicsiknek, felnőtteknek nagymedence úszósávokkal. Ideális hely családoknak és gyerekteleneknek egyaránt, legalább nem a lakásban kuksolsz. Feltéve, hogy az emberek betartják az illemszabályokat.

Leterítem a törölközőmet, előrelátóan egy olyan helyre, ahol árnyék is van, elvégre nem jó a déli napon heverészni. Tíz perc múlva szorosan mellém telepszik egy család, hamarosan a gyerekük otthonosan az én törülközőmön áll. Hely temérdek, értetlenül állok a dolog előtt. Amikor harmadszor sétál rajtam keresztül, immár csuromvizesen, akkor arrébb költözöm. Papa, mama nyugodtan nézi, eszük ágában sincs rászólni. Minek is? Elvégre a gyereket nem is kell nevelni…

Olvasni próbálok, leülök a padra, előttem a nagymedence, a sávokban úsznak, a két végében az ugrálóhelyek rajtkővel. Naná, hogy 10 percen belül megjelenik apuka a két fiával, akik kizárólag csak előttem tudnak hasasokat ugrani a medencébe. De miért? Tényleg üres a medence, hely temérdek, a könyvem csurom víz. Egy paddal arrébb megyek, de 5 perc múlva már pont előttem zajlik ismét a mutatvány. Könyv ismét csurom víz. Apuka láthatóan büszke az ügyes kisfiúkra, igaza is van, remek a mozgásuk. De a francba, miért nem lehet észrevenni, hogy mást zavarnak?

Nézelődöm, amíg szárad a könyvem, és a gyerekmedence felé sétálok. Éppen akkor szólnak a gyerekekre, hogy ne labdázzanak. Miért is? Nem arra való a medence, hogy játsszanak benne a gyerekek? 

A tocsogóban anyuka ácsorog a kicsivel, nemsokára érkezik nagymama, aki a lábmosót kikerülve belelógatja gombás körmeit a vízbe. Éppen a saját unokáját fertőzi össze, meg mindenki mást. Egyáltalán miért megy bele egy felnőtt a negyvencentis vízbe?

Délben ebéd a büfében, tök jó menük vannak, sokan esznek. Mögöttem egy pasi a feleségével ebédel, közben elszalad úszni egyet. Mikor visszatér, gondolkodás nélkül elkezd törülközni az asztalnál, összevizezve nemcsak a saját, de az én ebédemet is. Köszi nagyon!

Mindenhol vannak szemetesek, mégis több papírzsepi is hever a fűben. Biztosan elfújta a szél, gondolom, de nem, később látom, hogy egy pasi időnként felül, kifújja az orrát, majd eldobja a zsepijét. Nemsokára rászólnak, megsértődik. Nem evidens, hogy a szemetet a szemetesbe teszem?

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Több helyen, nagy táblákon kérik a fürdőzőket, hogy a medencébe bemenetel előtt zuhanyozzanak. Nézelődöm, tízből ha egy ember megteszi…Van az a típus, aki a strandon csak sört iszik, estére pedig nemcsak a naptól vörös a feje. Kissé kapatosan veszélyes az úszás, és az sem kellemes, amikor mindenki az emelt hangú, de nem túl emelkedett beszélgetést hallgatja. Inkább máshol kéne berúgni, nem a tűző napon, de ez már egy másik kérdés…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top