Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Szabadidő

Magyar múzeumba került Usain Bolt cipője

Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok atléta futócipőjével gazdagodott a salgótarján-somoskői cipőmúzeum.

A jamaicai rövidtávfutónak, a 100 és a 200 méteres síkfutás világcsúcstartójának cipőjét Szergej Bubka, Javier Sotomayor vagy Charles Austin cipői mellett láthatják a látogatók.

Angyal János, az 1986 és 2010 között rendezett salgótarjáni ugrógálák szervezője, a somoskői múzeum tulajdonosa elmondta, a gálák világsztár résztvevőinek cipőiből 2007-ben nyitott múzeumot a kezdeményezést mindvégig segítő Gyulai István 2006-ban elhunyt atléta-sportriporterről, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkáráról nevezték el.

Angyal tavaly októberben Germaine Masonnal, Usain Bolt barátjával vette fel a kapcsolatot, aki 2003-ban, 20 évesen az ugrógála nyertese volt. Ő márciusban már azt írta neki, hogy Jamaicában van, és nemsokára küldi a cipőt, de áprilisban motorbalesetben meghalt.

Usain Bolt futócipője a cipőmúzeum
Usain Bolt futócipője a Cipőmúzeum “koronaékszere” (Fotó: MTI/Komka Péter)

Angyal János ezután megkereste Alfonz Juckot, a júniusi ostravai atlétikai verseny menedzserét (a csehországi verseny azon kevesek egyike, amelyen Bolt még indult), és a múzeum rajta keresztül kapta meg a dedikált cipőt, amelyet Ásványi László, a somorjai sportklub igazgatója vitt el a múlt héten Salgótarjánba.

“Ez olyan ékszer, amivel teljessé tettük a gyűjteményt. Bolt cipője a gyűjtemény koronaékszere” – fogalmazott Angyal János.

A Salgótarján somoskői városrészében lévő cipőmúzeum története 1996-ban kezdődött, amikor Charles Austin volt az ugrógála sztárvendége. Az atléta a repülőgépen olvasta, hogy Budapesten koncertezik Michael Jackson, akit ő még nem látott élőben. Gyors szervezés, és a koncert után Austin aláíratta a Salgótarjánból vitt pólót az énekes sztárral (a póló is látható Somoskőn), majd a másnapi, megnyert verseny után köszönetképpen a dedikált cipőjét adta oda Angyal Jánosnak.

A gyűjteményben ott van azóta Szergej Bubka 35-szörös rúdugró-világcsúcstartó, Javier Sotomayor világ- és olimpiai bajnok magasugró (ő 2001-ben Somoskőn búcsúzott pályafutásától), Jelena Iszinbajeva rúdugró és Stefka Kosztadinova magasugró világcsúcstartó, Blanka Vasic világbajnok, Stefan Holm és Charles Austin olimpiai bajnok magasugró cipője is.

A világbajnoki ezüstérmes kubai magasugró, Victor Moya cipője mellett a rúdugró Makszim Taraszov és a magasugró Ivan Ukhov, a magyar magasugrók közül pedig Győrffy Dóra és Mátay Andrea cipői láthatók a múzeumban.

Címlap

top