Szabadidő

Mindenki nyugodjon le: nem kapunk szabadnapot a hőség miatt

Az a cseles álhír terjed a neten, hogy a hőségriadó miatt most pénteken nem kell bemenni dolgozni. Most szólunk mindenkinek, hogy de, nagyon is dolgozni kell augusztus negyedikén, szó sincs semmiféle kánikula által katalizált szabadnapról. A nagy meleg miatt viszont érdemes gyakrabban pihenőt beiktatni a napunkba.

“DOLGOZÓK FIGYELEM! AUGUSZTUS 4-ÉN OLYAN HŐSÉG LESZ, HOGY MUNKASZÜNETET RENDELHETNEK EL, LEHETETLEN LESZ DOLGOZNI! ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!!” – állítólag több magyar álhírportál is azt a kamuhírt terjeszti, hogy a nagy melegre való tekintettel most pénteken nem kell bemennünk dolgozni. Holott szó sincs semmiféle munkaszünetről vagy kegyesen felajánlott szabadnapról.

A Privátbankár arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a cikkek több forrásból kiindulva silabizálták ki a “jó hírt”: például egy Magyarország területére akár 43 fokot jósló múlt heti nemzetközi előrejelzésből, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának felhívásából vagy éppen a Privátbankárnak egy tavalyi cikkéből, ami arról szól, hogyan hat negatívan a hőség – hosszútávon a globális felmelegedés – a termelékenységre. 

Az NGM ugyanakkor valóban tett ki felhívást a hőséghullámok veszélyeivel kapcsolatban, ami most pénteken is határozottan érvényes lesz. De nem munkaszünetet hirdet a minisztérium, csupán arra a rendeletre hívja fel a figyelmet, ami a rendkívüli hőség esetén a munkavégzés megszakításával “pihenőidő” biztosítására kötelezi a munkáltatót. A rendelet szerint “óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C (K) EH (korrigált effektív hőmérséklet) értéket meghaladja…”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top