Szabadidő

A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást

Bár a mondás szerint a kutyák és a macskák örök ellenségei egymásnak, ez azonban egyáltalán nincs így. Bebizonyítjuk!

Ha már van macskád, de szeretnél egy csaholó négylábút is, akkor elsőre talán nehéz helyzetnek tűnhet összeszoktatni a két állatot. Ám ebben nincs semmi lehetetlen, ha időt szánsz arra, hogy megismerd az állataidat és megfogadod a tanácsainkat, akkor a cicád és a kutyád barátként fognak egymás mellett élni. 

Ellentétes testbeszéd és az összeszoktatás 

Míg a kutyák a farkuk csóválásával az örömüket fejezik ki, a macskáknál ez a stressz és a fenyegetettség jele. A macskák magasra tartott farkát a kutya játékra való kihívásnak tekinti, közben pedig ez a macska részéről a támadás jele lehet. A macskák fenyegető ugrálására a kutya örömmel reagálhat, hiszen az hiszi, hogy játékra hívják. Ha már van egy macskánk, és hirtelen kap egy csaholó társat, akkor azt fenyegetésként élhetik meg. Az ellentétes jelzések kezdetben sok feszültséget okozhatnak az egymás számára ismeretlen állatoknak, de rövid ismerkedés után a két állat összebarátkozhat gond nélkül. 

A lényeg azon van, hogy fokozatosan szoktassuk egymáshoz az állatokat. Ha teljesen megismerik egymást, később már nem lesz félreértés a két állat kommunikációjában. Az összeszoktatásnál fontos, hogy mindkét állatnak legyen egy saját elkülönített helye. Az újként érkező állatot hagyjuk, hogy felfedezze a saját területét. A régóta velünk élő állatot hagyjuk, hogy ő is körbejárja az új jövevény területét, hogy megismerkedjen a másik állat szagával. Az elején az is jól jöhet, hogy néha kicseréljük a két állat takaróját, így megismerik egymás szagát és nem lesznek idegenek egymás számára.  

A megismerkedés

Fontos, hogy végig legyünk jelen, amikor a két állat először találkozik egymással. Érdemes a kutyát pórázra kötni, és jutalmazni, amikor betartja a nyugodt közeledést. Ne hagyjuk, hogy odahúzzon minket a pórázzal a macskához, az elején elég ha csak távolabbról figyelik egymást. Az állatok első összeismerkedésénél fontos, hogy már legyenek egy kicsit lefáradva (tehát nap végén, vagy kiadós játék után), és előtte etessük meg őket. Ne adjunk okot arra, hogy az élelmen összevesszenek. Mind a macska, mind a kutya közeledésénél figyeljünk az állatok testbeszédére, és ha úgy látjuk, hogy egyikük fenyegetve érzi magát, vagy támad, akkor folytassuk máskor a barátkozást. 

Íme egy szuper videó arról, hogy milyen amikor a cicák és a kutyák először találkoznak

Próbáljunk hasonló habitusú állatot választani. Egy idősebb cica mellé egy már nyugodtabb kutyát hozzunk, egy fiatal macskához szintén jobb, ha kiskutyát választunk, így együtt nőhetnek fel és jókat játszhatnak. 

Ne legyünk türelmetlenek az állatainkkal, időre van nekik is szükségük, ahogy nekünk embereknek is, hogy megismerjük és jóban legyünk egymással. Ha a macskánk és a kutyánk megbarátkozott egymással, akkor elválaszthatatlanok lesznek és szívesen töltik majd együtt a pihenőidejüket is. 

Íme néhány cuki macska és kutya barát, akik mindent együtt csinálnak

A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást

A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást

A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást
A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást
A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást
A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást
A macskák és a kutyák igenis szeretik egymást

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top