nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Meghalt Sam Shepard

Meghalt Sam Shepard

Az Oscar-jelölt színész és Pulitzer-díjas drámaíró 73 éves volt.
Kránicz Bence
Kránicz Bence
f Ajánlom

73 éves korában meghalt Sam Shepard színész, rendező, dráma- és forgatókönyvíró. Az igazak című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték, Buried Child című drámájáért pedig Pulitzer-díjat kapott.

Sam Shepard a Kívül tágasabb című filmben
Sam Shepard a Kívül tágasabb című filmben

Shepard párhuzamosan mutatkozott be íróként és színészként a hatvanas években. Már a New York-i alternatív színházi világ ismert figurája volt, mikor Bob Dylannel közösen forgatókönyvet írt a zenész Renaldo és Clara című filmjéhez, amelyben egy szerepet is eljátszott. Nem sokkal később már Terrence Malick Mennyei napok című filmjében, Új-Hollywood egyik klasszikusában volt fontos szerepe.

Richard Gere és Sam Shepard a Mennyei napok című filmben
Richard Gere és Sam Shepard a Mennyei napok című filmben

Folyamatosan vállalt színészi munkákat, az Oscar-jelölést hozó Az igazakon kívül az Acélmagnóliákban, A Pelikán-ügyiratban, A sólyom végveszélyben című háborús filmben vagy a Szerelmünk lapjaiban is játszott. Két filmet is rendezett (Far North, Silent Tongue). Elsősorban azonban íróként tekintett magára: számos drámát írt, amelyek közül többet Pulitzer-díjra jelöltek, a Buried Child pedig meg is kapta az elismerést. Forgatókönyvíróként is nagyon jelentős filmek fűződnek a nevéhez: ő írta Antonioni Zabriskie Pointját, Robert Altman A szerelem bolondjai című filmjét és a Párizs, Texast, Wim Wenders klasszikusát. 

Sam Shepard ALS-betegségben szenvedett, július 27-én halt meg kentuckyi otthonában.

Megosztás Facebookon