Szabadidő

Videó: a világ egyik legjobb mentőkutyája kereste kollégánkat az erdőben

Katasztrófákról, balesetekről szóló hírekben gyakran hallunk róla, hogy az eltűnt személyeket keresőkutyák segítségével mentik meg. Kíváncsiak voltunk, hogyan "működnek" ezek a hihetetlenül okos állatok, milyen kiképzésre van szükségük, és hogy néz ki egy ilyen keresés a gyakorlatban. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat két- és négylábú munkatársai avattak be a titokba.

Néhány hete került fel a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebook-oldalára egy videó, amelyen Wilsont, a lefolyóban rekedt piliscsabai kiscicát mentették meg a szolgálat szakemberei. A Facebook-oldalon számtalan fotón és videón láthatóak a szolgálat mentőkutyái.

Az egyik képen az Aqua nevű belga juhász fürdőzött egy tóban, ezért első nekifutásra azzal kerestük meg Balázs Lászlót, a kutató-mentők szolgálatvezetőjét, hogy videón be szeretnénk mutatni a kutyás vízimentést. Ekkor viszont hamar kiderült számunkra, hogy a vízimentő kutya csak a fantázia szüleménye, hiszen egy fuldokló ember nem fogja megvárni, amíg megérkezik a helyszínre a szakképzett jószág, vagyis mindenki jobban jár, ha egy úszni vagy épp evezni tudó ember menti ki a vízből. 

Eltűnt személyeket azonban annál inkább keresnek a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat önkéntesei. Fontos szó az utóbbi, ezek a bátor emberek és kutyáik ugyanis szabadidejükben, lelkesedésből dolgoznak rendkívül keményen, sokszor akár nehéz vagy veszélyes körülmények között. Ahogy Balázs László elmondta, a szolgálat olyan területeken próbál segítséget nyújtani, ahol a rendőrségnek vagy a tűzoltóknak nincs megfelelő képzettségük vagy felszerelésük. A mentőkutyákat családtagként kezelik, 9-10 hetes korukban kezdik a kiképzést, amely legalább 2 éves korukig tart. A mostani “bevetésen” a Symba nevű belga juhász indult a keresésemre, ami igen megtisztelő, tekintve, hogy a világ 5 legjobb mentőkutyájának az egyikéről beszélünk.

Egy-egy ilyen kutya kiképzésének a költségei akár a tízmillió forintot is elérhetik, ezért a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkáját bárki segítheti a felszerelésre, kutyatápra szánt adománnyal, de az érdeklődők támogathatnak állatmentést, finanszírozhatják a kutyák bevetését, illetve támogatói matricával is segíthetik a szolgálat munkáját. A fenti videó pedig önmagáért beszél, Symba tehetségéhez és gazdái szakértelméhez kétség sem férhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top