Szabadidő

Természetben már kihalt állatok érkeztek Nyíregyházára

Természetes élőhelyükön már nem találhatók meg, de a Nyíregyházi Állatparkban mostantól megtekinthető négy vietnami szikszarvas. Az állatok az Európai Fajmegőrzési Programban kerültek Nyíregyházára.

Vietnami szikaszarvasok csapata – egy bika és három tehén – érkezett a Nyíregyházi Állatparkba lengyel és cseh állatkertekből, hogy részt vegyenek az Európai Fajmegőrzési Programban. 

A vietnami szikaszarvasok (Cervus nippon pseudaxis) az orvvadászat és a természetes élőhelyük lerombolása miatt pusztultak ki az 1960-as években. Napjainkban csak védett természetvédelmi területeken és állatkertekben fordulnak elő. A ritka patások a sűrű aljnövényzetű erdőségeket kedvelik, melyek közelében nyílt területek találhatóak. Hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak.

A szőrzetük színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal, ami igen jó álcázást biztosít az állatoknak, amikor a ritkás erdőben legelnek. Télen, amikor gyérebb a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik, és foltok színe is megfakul.

Jelenleg a világon 360 egyedet tartanak zárt tartási körülmények között. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top