Szabadidő

10+1 szuper tipp, amely tutira meghozza a kedved a horgászathoz!

Barátokkal, családdal vagy akár szólóban, annyi biztos, hogy egyre felkapottabb szabadidős tevékenység a horgászat. Kedvet kaptál hozzá? Szeretnéd kipróbálni, de nem tudod, hogyan fuss neki? Segítünk!

1.Tájékozódjunk!

Az első és legfontosabb dolog, hogy ismerjük a horgászat alapfogalmait, valamint legyünk tisztában a szabályokkal és tilalmakkal.

A felnőtt és ifjúsági horgászoknak elméleti vizsgát kell tenniük, amiről a www.mohosz.hu weboldalon részletesen tájékozódhattok.

A horgászat alapfeltétele mindezek mellett természetesen a megfelelő engedélyek megszerzése.

2. A nagy döntés

A mai világban sokféle módszerrel találkozhatunk, például: pergetés, bojlizás, feederezés, matchezés, lékhorgászat és még számtalan más lehetőség.
Mindegyiknek megvan a maga varázsa, de nekünk kell eldöntenünk, hogy melyik áll a szívünkhöz a legközelebb.

3. Felszerelés

Ha sikerült eldöntenünk, hogy melyik stílusnak szeretnénk hódolni, akkor jön az egyik legnehezebb feladat, a felszerelés kiválasztása, amelynek csak a pénztárcánk szabhat határt.
Szerencsére Magyarországon egyre több horgászüzlet van, ahol készséggel segítenek a hozzáértő eladók.

4. Időjárás

A nagy kánikulákban lényegesen nehezebb a halfogás, mint a tavaszi és őszi időszakban. Horgászatainkat próbáljuk a hajnali és esti órákra tervezni.

5. A helyszín kiválasztása

Az eredményes horgászat egyik legfontosabb tényezője a hal kifogása, amit sokkal könnyebb intenzíven telepített tavon véghezvinni. Próbáljuk a nádasok és bedőlt fák közelében elhelyezni a szerelékünket, így nagyobb esélyünk van a kapásra.

10+1 szuper tipp, ami tutira meghozza a kedved a horgászathoz!

6. Kikapcsolódás

Mint nagyon sok szabadidős tevékenységnek, a horgászatnak is csapat-összekovácsoló ereje van. A vízparton eltöltött egy-két nap is pihentető kikapcsolódást  jelenthet, messze a város zajától.
A hiedelmekkel ellentétben nem kell hosszú órákat néma csendben tölteni. Nyugodtan sütögethetünk és főzhetünk sztorizgatás közben.

7. Vidd a családot is!

Nemcsak a haverokkal, hanem a családunkkal is megoszthatjuk ezt az élményt. Egyre több tavon lehet faházat bérelni, amely megfelel egy kisgyermekes család igényeinek is.
Az egész család kiszakadhat a mindennapos stresszből, amit az iskola és a munkahely okozhat.
A gyerekekre jó hatással lehet a természet közelsége és a nyugalom, ami körülveszi őket.

10+1 szuper tipp, ami tutira meghozza a kedved a horgászathoz!

8. Legyünk elővigyázatosak!

Soha ne induljunk el megfelelő mennyiségű folyadék és élelem nélkül.
Figyeljük az előrejelzéseket, hiszen nem mindegy, hogy milyen időjárásban indulunk a partra.
Használjunk megfelelő védelmet a napfény ellen, például: ernyő, sapka, naptej.
A szúnyog- és kullancsveszélyre is oda kell figyelnünk.
A horgokat és egyéb veszélyes kiegészítőinket tartsuk elzárva a gyermekek elől.

9. Megfelelő öltözet

Az előző pontban említett veszélyek miatt mindenképpen zárt öltözetet ajánlanék, ami egyben kényelmes is. Lehet ez akár egy melegítő- vagy farmernadrág is, így kisebb az esélye a szúnyog- és kullancscsípéseknek. Rossz idő esetén feltétlenül vigyünk magunkkal esőruhát és vízhatlan cipőt. Időjárástól függetlenül ajánlom a zárt sportcipőt, illetve a bakancsot.

10. Őket se hagyjuk otthon!

Hazánkban egyre több tóra vihetjük magunkkal kutyánkat, a rájuk vonatkozó szabályok betartása esetén. Mindenképpen csak oltott, szófogadó kedvencünkkel induljunk el horgászni. Mindig legyen nálunk póráz, szájkosár, ürülékes zacskó, valamint az oltási könyv.

+1. Minden kezdet nehéz

Ha az első horgászataink nem sikerülnek az elvártak szerint, ne legyünk elkeseredve, hiszen gyakorlat teszi a mestert. A legfontosabb, hogy próbáljunk kikapcsolódni és jól érezni magunkat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top