Szabadidő

Videó: láttál már szárnycsapások nélkül repülő madarat?

Az internetnek köszönhetően már ilyet is láthatsz. Mutatjuk is a különleges jószágot.

Persze valójában némi optikai illúzióról van szó, vagyis a fizika játékáról. A videót rögzítő kameráknál megadnak egy frame rate-nek nevezett számot, ami azt mutatja meg, hogy másodpercenként hány képkockát rögzít a szerkezet.

Az emberi szem másodpercenként 5 képet még különálló egységenként érzékel, ennél több képkocka esetén azonban már folyamatos mozgásnak látjuk a képernyőn (vagy épp egy füzet lapjának sarkában pörgetett rajzokon) megjelenő ábrákat.

Az alábbi videót egy garázsra szerelt biztonsági kamera rögzítette, amely előtt egyszer csak megjelent egy veréb. A kismadár azonban úgy látszik a felvételen, mintha egyszerűen csak lebegne a levegőben, miközben a szárnyait hanyagul lógatja maga mellett.

A jelenség magyarázata, hogy a madár szárnya másodpercenként pont ugyanannyit csap, ahány képkockát a kamera rögzít. Hasonlót láthatunk akkor is, ha például egy helikopter rotorját egy működő ventilátoron keresztül nézzük, ilyenkor megfelelő frekvencia esetén előfordulhat, hogy úgy látszik, mintha a helikopter rotorjai is állnának, miközben a jármű a levegőben repül. 

Egy biztos: a kismadárból hatalmas sztár lett, cikkünk írásának pillanatában csak a fenti Twitter-üzenetet közel húszezren továbbították, és közel harmincötezer lájkot is kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top