Szabadidő

Meghalt a zombifilmek atyja, George A. Romero

Hetvenhét éves korában meghalt George A. Romero rendező és forgatókönyvíró, aki Az élőhalottak éjszakája című filmjével megteremtette a zombifilmek zsánerét. A legendás rendező Quentin Tarantinóra és Robert Rodriguezre is nagy hatással volt, a Walking Deadet viszont legjobb esetben is csak egy gyenge szappanoperának tartotta.

A világhírű amerikai filmes tüdőrákban szenvedett, üzlettársa tájékoztatása szerint vasárnap hunyt el egy torontói kórházban.

George A. Romero 1968-ban hozzávetőleg százezer dollárból készítette el Az élőhalottak éjszakája című horrort, a filmet, amely először vitte vászonra a zombik pusztítását. Az élőket felzabáló holtak fekete-fehér története világszerte 30 millió dollár bevételt hozott, ma már hivatalosan is az amerikai filmes örökség része. Folytatása, a minden idők egyik legjobb horrorfilmjének tartott Holtak hajnala 55 milliós jegybevételt termelt tíz évvel később.

Az anyagi siker lehetővé tette Romero számára, hogy a saját elképzelései szerint készítsen filmeket – emelte ki üzlettársa, Peter Grunwald. A Holtak-sorozat harmadik része 1985-ben, a negyedik 2005-ben, az ötödik 2007-ben, a hatodik pedig 2009-ben készült el.

A filmjeiben ábrázolt zombik mindig többet jelentettek egyszerű kannibáloknál, a konformitás, a fajgyűlölet, a bevásárlóközpontok világa, a militarizmus, az osztálykülönbségek és más társadalmi problémák metaforái voltak – írja az AP Romero munkái kapcsán. “A zombik bármik lehetnének: lavina, hurrikán. Ők a katasztrófa a külvilágban. A történetek arról szólnak, hogy az emberek nem tudnak megfelelő választ adni” – mondta 2008-ban a filmrendező. Romero filmjeinek visszatérő eleme volt annak ábrázolása, ahogyan pánikba esnek, és egymás ellen fordulnak az “ostrom” alatt álló emberek ahelyett, hogy egyesítenék erejüket a közös ellenséggel szemben.

Meghalt a zombifilmek atyja, George A. Romero

A bronxi születésű alkotó a filmesek egész sorára volt hatással, köztük Quentin Tarantinóra, Guillermo del Toróra, Robert Rodriguezre és a horrorfilmes műfajban szintén úttörőnek számító Wes Cravenre.

Romero azonban nem ragadt le kizárólag a zombifilmeknél, 1978-ban Martin címmel vámpíros filmet is készített. 1982-ben együttműködött Stephen Kinggel a Creepshow – A rémmesék könyve című alkotásban, majd 1993-ban az író Halálos árnyék című regényéből készített filmet.

King senkihez sem fogható alkotónak és kedvenc munkatársának nevezte az elhunyt rendezőt.

Romero egyébiránt nem volt hízelgő véleménnyel a műfaj modernkori képviselőinek munkáiról, a The Walking Dead című sikersorozatot például egyszerű szappanoperának tartotta.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top