Szabadidő

Egy 12 éves srác LEGO-ból készített klipet egy magyar együttesnek

A Clayfeet nevű szintipopduó zenéit – egyelőre – még nem játsszák a rádiók, de már több külföldi zenei blogon jelent meg róluk pozitív kritika. Az egyedi hangzásvilágú zenékhez kreatív low-budget klipek is készültek, a legutóbbit pedig a profi kliprendezők is megirigyelhetnék. A videót egy 12 éves fiú rakta össze, hobbiból. A fiatal tehetséget nyaralása közben értük utol egy pár kérdés erejéig.

A Clayfeet 2013-ban hobbiprojektként alakult, zenéjük, saját meghatározásuk szerint “szintetizátoralapú alternatív pop, jellegzetes női énekhanggal. A név mögött a civilben PR-szakértőként dolgozó Jankó Bálint kezeli a szintiket, Babra pedig borzongatóan bársonyos hangjával utaztatja meg a hallgatót. A Clayfeet stílusát a nyolcvanas évek new wave projektjei, illetve a mai szintipop és elektronikus popdalok ihlették. 2014 júliusában jelent meg első ötszámos EP-jük, az Inbetween, amelyet idén nyáron a Lucid EP követett.

Az együttes klipjeire a low budget kreativitás jellemző: készítettek már videót a MyIdol nevű Apple-alkalmazással, amelyben számítógép által generált alakok mozognak a zenére a Clayfeet tagjainak arcával, de készült már klipjük képregénykockákból vagy épp a némafilmek stílusában, utóbbiban a dalszöveg a jelenetek közötti feliratokból áll össze.

Tavaly márciusban aztán egy lényegesen látványosabb videó, a Severance című dal klipje került fel az együttes YouTube-csatornájára. A kedves szerelmi történetet elmesélő, bő négyperces klip már önmagában attól érdekes, hogy különféle játékok, sógyurmából készült figurák és az úgynevezett stop motion technológia felhasználásával készült, vagyis minden képkockát kézzel össze kellett állítani, lefotózni, majd átalakítani a díszletet a következő képhez. Mindezt egy 14 éves lány, Seller Lola tette meg, aki több hasonló alkotást hozott már létre.

“Valójában egy szerencsés véletlenről volt szó, mert Lolának volt egy majdnem kész kisfilmje, hang nélkül – mondta Jankó Bálint, a Clayfeet frontembere. – Ráadásul a téma is jól passzolt a Severance-hez, ezért csak egy kis vágás kérdése volt a klip.”

5 hónapig tartott az új klip “építése”

A Lucid Dreaming klipje idén januárban került fel a YouTube-ra, ez már a nemrég megjelent Lucid beharangozó kampányának a része volt. A klip egy LEGO-emberke szürreális kalandját meséli el, egy több szinten zajló álomban. A videót a 12 éves, magyar-svájci Gerbex Sebestyén (Sebastian Gerbex) készítette. A most hetedik osztályos kisfiú öccsével és két vizslájukkal együtt Svájcban is él, természetesen a szüleivel, az ő közvetítésükkel sikerült pár kérdést feltennünk a kétségtelenül látványos videóval kapcsolatban.

“Bálint ismeri a nagynénémet, és látta a korábbi stop motion videóimat” – mondta kérdésünkre Sebi, aki hobbiként foglalkozik a hasonló videók készítésével, több ilyesmivel kapcsolatos táborban és képzésen is részt vett már.

“Az első videó, amit láttam, egy Super Marióhoz hasonló játékot ábrázolt – tette hozzá Jankó Bálint. – Nagyon megtetszett, és a közös ismeretséget kihasználva megkérdeztem Sebit, hogy lenne-e kedve csinálni egy hasonlót a Clayfeetnek. Végül tavaly nyáron, amikor Magyarországon jártak, találkoztunk, és kiválasztottuk a zenét.”

Mivel a zenében előkerül az álom az álomban témája, a fiatal kliprendező először inspiráció gyanánt megnézte – sőt, a család szerint “ronggyá” nézte – a Leonardo DiCaprio és Marion Cotillard főszereplésével leforgatott Eredet (Inception) című filmet, ez inspirálta a videó történetét is.

Ezután kezdődhetett a munka, ehhez pedig, ha jó munkáról van szó, ugyebár idő kell. Itt sem volt másképp: Sebi nem kevesebb, mint öt hónapot dolgozott az egyes jelenetek megépítésén és megfotózásán.

“Azért választottam a LEGO-t, mert ebben volt a legtöbb lehetőség és ez adta a legnagyobb szabadságot – mondta a fiatal kliprendező. – Nekem is van otthon, de a barátaimtól is tudtam kölcsönkérni, így könnyen megtaláltam a megfelelő díszletnek és figurának való elemeket.”

Persze ennyi idő alatt még a sokat próbált, tapasztalt filmeseket is meglegyinti az alkotói válság szele, ez pedig fiatalabb korban sincs másként.

“Többször abba akartam hagyni az egészet, mert nem voltam elégedett az eredménnyel – mondta Sebi. – De a nagynéném és a szüleim biztattak, hogy folytassam, így végül összeállt a dolog. A vágásban a nagynéném, Liliom Emese segített, aki ezen a téren profi, vele együtt raktuk össze a végleges változatot.”

Az egyik tömegjelenetben ólomkatonák
Az egyik tömegjelenetben ólomkatonák “statisztáltak” a LEGO-figurák mellett (Fotó: Anna Gerbex/Studio Liliom)

“Az első dolog, ami feltűnt, amikor láttam a kész klipet, hogy mennyire részletes, milyen aprólékosan ki van dolgozva, és hogy Sebi mennyi munkát beletett” – mondta Jankó Bálint. “Emellett annak is nagyon örültem, hogy egységes sztorija van, a végén igazi csattanóval.”

Ed Sheeran, figyelsz?

Sebi egyébként szabadidejében sokat sportol – több évig kickboxolt és triatlonozott is. Nagyon szereti a matematikát és a testnevelést, felnőttként pedig a rendőrség elit kommandós egységébe szeretne bekerülni. A Clayfeet mellett – amit főként sportolás közben választ – popzenét és rapet hallgat szívesen. Bár jelenleg csak hobbiként foglalkozik videózással, ha arról lenne szó, szívesen készítene hasonló klipeket.

Egyelőre hobbi csak a kliprendezés, de ki tudja, lehet, hogy rövidesen felfigyelnek Sebire a nemzetközi sztárok is (Fotó: Anna Gerbex/Studio Liliom)
Egyelőre csak hobbi a kliprendezés, de ki tudja, lehet, hogy rövidesen felfigyelnek Sebire a nemzetközi sztárok is (Fotó: Anna Gerbex/Studio Liliom)

“Ha megkérnének, örömmel csinálnék hasonlót, mert óriási és izgalmas kihívás – mondta a fiatal tehetség. – Az egyik kedvenc előadóm Ed Sheeran, neki például szívesen csinálnék videóklipet.”

Megígérjük, hogy ha ez bekövetkezik, azonnal hírt adunk róla, mert gyanítjuk, Sebastian Gerbex neve előkerül még a látványos videók világában. Addig pedig mindenkinek ajánljuk a Lucid Dreaming klipjének megtekintését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top