Szabadidő

“Becsöngettem mindenkihez az utcában, most szuper játszóterünk van!”

Gergely vidékről költözött a fővárosba, és szerette volna megismerni a körülötte élőket, ezért becsengetett mindenkihez, telefonszámokat, e-mail-címeket kért. Később észrevette, hogy a közeli zöld terület mindig szemetes, pedig egy klassz játszótér is lehetne belőle.

Raczkocki Gergely négy évvel ezelőtt költözött a XII. kerületi Ada utcába. Mivel a Borsod megyei Széphalmon nőtt fel, ezért neki nagyon furcsa volt a vidéki élet után, hogy az emberek nem ismerik egymást, nem köszönnek egymásnak, pedig egy helyen laknak és elhatározta, hogy ezen változtat. Fogta magát, és a környék összes házába becsöngetett.

“Először furán néztek rám, nyilván nem is értették, hogy mit akarok. De elmagyaráztam nekik, hogy szeretném megismerni a környezetemet, és mindenkinek jobb egy barátságos közösségben élnie, mint ismeretlenül elmenni egymás mellett az utcán. Elkértem a telefonszámokat, az e-mail-címeket, és mentem a következő házba. Ez négy évvel ezelőtt történt, ma mindenki ismer mindenkit az utcában, egy igazi, klassz közösség lettünk, már én sem számítok csodabogárnak. A betörések száma is csökkent, mivel azóta jobban figyelünk egymásra, és ezt tábla is hirdeti.

De nemcsak az emberekre, a környezetünkre is oda kell figyelnünk, ezért nagyon bosszantott, hogy az utca melletti zöld területre hordják sokan a környékről a sittet, a szemetet. Mindig betelefonáltam az önkormányzathoz, hogy vigyék el, de aztán sokkal jobb ötletem támadt” – mesélte Gergely az NLCafénak.

 

Körülnézett a kerületben, és arra jutott, hogy a környékükön nincs játszótér. Aláírást gyűjtött, majd egy kész tervvel és egy térképpel kopogtatott be a polgármesterhez, aki annyira meglepődött a fiatalember felkészültségén, hogy rábólintott. Az egykori szemetes területnek ma Mókuska játszótér a neve.

“Tavaly ősszel lett kész, és azóta folyamatosan fejlődik a játszóterünk. Már körbe is van kerítve, van világítás, ivókút, hamarosan pedig kutyafuttatót is tervezünk meg egy mobilvécét is szeretnénk. A gyerekek szabadon játszhatnak a területen, vannak mindenféle játékok, a szülőknek pedig  sporteszközök is, hogy addig is el tudják foglalni magukat, amíg a gyerekek játszanak. Hazafelé mindig örömmel állapítom meg, hogy a környékbeli családok szívesen jönnek az új játszótérre, az erőfeszítés nem volt hiábavaló. Szeretnénk a magyar erdők legnépszerűbb állatait betelepíteni ide, ezért arra kérek mindenkit, hogy alábbi linken szavazzon, melyik állat legyen a következő a mókusunk után. A szavazatokat augusztus 1-jéig ezen a linken várjuk!” 

A közösségi munkával egyébként Gergő azóta sem hagyott fel, az utcájuk aszfaltozására is összegyűjtötte az aláírásokat, és a 128-as busz végállomására sem volt rest kiállni, hogy az ottani viszonyok is megváltozzanak. Azt mondja, sokszor sokan kérdezik azt tőle, hogy milyen haszna származik neki mindebből. Gergő ilyenkor mosolyog, és azt válaszolja, hogy jó érzés, amit tesz, ha a többiek örülnek, és értékelik. Vidámabb és komfortosabb lesz a lakókörnyezete, szóval neki ezért már megérte a befektetett energia. És mindenkinek azt üzeni, hogy csak akkor lehet változtatni a körülöttünk lévő dolgokon, ha összefogunk, egyedül ugyanis nem megy…

Ha van kedved, akkor te is segíts Gergőéknek megtalálni a következő játszótéri állatot, és szavazz a fenti linken!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top