Szabadidő

Ilyen Japán legforgalmasabb kereszteződésében futni

A cím csak picit megtévesztő, az ASICS legújabb futócipője vérbeli városi darab, és mint ilyen, Tokió egyik legjellegzetesebb helyszíne ihlette.

Szeretem az ASICS cipőit, valójában már a márkanév feloldásával megvettek. Számomra is csak néhány évvel ezelőtt vált ugyanis világossá, hogy valójában egy betűszóról van szó, amely a latin anima sana in corpore sano közmondás kezdőbetűiből áll. Az ép testben ép lélek pedig nagyon jó üzenet a sport fontosságát illetően.

Emiatt kellemes izgalommal kaptam fel az ASICS legújabb cipőjét, a FuzeX Rusht, amelyet kifejezetten a hozzám hasonló városi futókra terveztek. Persze, kimehetnék a Margit-szigetre, hogy a rekortánon rójam a köröket, de én jobban szeretem futás közben kicsit felfedezni Budapestet, így szinte mindig új útvonalat választok.

Ilyen Japán legforgalmasabb kereszteződésében futni

A FuzeX Rush futócipő könnyű és kényelmes, jól szellőző darab. Nekem ráadásul külön fontos, hogy jól fogja a bokámat, ha ez nincs meg, nem érzem magam biztonságban a cipőben egy pár évvel ezelőtti sportbaleset miatt.

A tervezők komolyan vették, hogy olyan cipőt hozzanak létre, amely a városi aszfalton is kényelmesen és kímélő módon használható: a Solyte nevű anyagból készült talp rendkívül könnyű, és akár a gyors irányváltásokat is lehetővé teszi. Az ASICS tervezői a talp első részébe egy FuzeGEL nevű keveréket fejlesztettek ki, amely ruganyossá teszi a cipőt és lehetővé teszi az energikus elindulást, ha épp rövid sprintekkel szeretnénk turbózni a kondinkat.

Ilyen Japán legforgalmasabb kereszteződésében futni

A betonon vagy aszfalton való futás megviseli a térdet, ezért a FuzeGEL-ből került a FuzeX Rush talpába is, hogy elnyelje a kellemetlen erőhatásokat, ezzel csökkentve a térdízületet érő terhelést.

A cipő dizájnja modern nagyvárosi stílusú. Én egy fekete-szürke-fehér darabot használtam, amit simán felvennék akkor is, ha egy belvárosi buliba indulnék. És hogy mi köze a cipőnek Japánhoz? A FuzeX Rush talpának mintázatát a tokiói Shibuya Crossing nevű hatalmas kereszteződésből vették, hogy ezzel is jelezzék: ízig-vérig nagyvárosi használatra szánt futócipőről van szó.

A tokiói Shibuya Crossingon naponta tízezrek kelnek át (Fotó: Tumblr)
A tokiói Shibuya Crossingon naponta tízezrek kelnek át (Fotó: Tumblr)

Ráadásul az ASICS FuzeX néven egy egész sportruhacsaládot is megtervezett, remélem azokban is hasonló ötletes designmegoldásokkal fogok találkozni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top