Szabadidő

Új vízi határátkelőhelyet nyitnak

Új határátkelőt nyithatnak Szerbia és Románia között, rendhagyó módon a Bega-csatornán.

Nemzetközi határátkelő nyitását tervezik Szerbia és Románia között a Bega-csatornán. A határátkelő a vízi, gyalogos és kerékpáros személyfogalom számára teremt majd összeköttetést a vajdasági Szerbittabé (Srpski Itebej) és a romániai Ótelek (Otelec) között. A tervek szerint a határátkelő csak napközben lenne nyitva, de tilos lesz átvinni rajta veszélyes árut, élő állatot és növényvédelmi engedélyhez kötött termékeket.

Ótelek és Szerbittabé között létesül határátkelőhely

Románia leghosszabb, 37 kilométeres, a Bega-csatorna töltésén Temesvártól a szerb határig vezető kerékpárútját 2015 márciusában nyitották meg. A bicikliút romániai és a 43 kilométeres, Nagybecskerekig vezető szerbiai szakaszának megépítése a Bega-part rendezési programjának részét képezte, amelynek jelentős részét az Európai Unió határon átnyúló együttműködési programjából finanszírozzák. A program végső célja a Bega-csatorna újbóli hajózhatóvá tétele.

Legutóbb 2014 novemberében nyíltak új határátkelők Szerbia és Románia között. Akkor Kunszőlős (Lunga) és Nákófalva (Nakovo), Fény (Foeni) és Módos (Jasa Tomic), illetve Valkány (Valcani) és Egyházaskér (Vrbica) között nyíltak szintén 12 órás, csökkentett programú határátkelők, helyreállítva a román uniós csatlakozással megszakadt korábbi “kishatárforgalmat” a Bánság romániai és szerbiai része között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top