Szabadidő

Így tedd “strandbiztossá” a telefonodat!

Dübörög a nyár, mi pedig még a napernyő alatt hűsölve sem szívesen mondunk le a Facebookról és az Instagramra feltöltött képekről. Van azonban pár apróság, amire nem árt odafigyelni, ha nem akarjuk a nyaralást új telefon beszerzésével megünnepelni.

Itt a kánikula, a víz hűsít, a sör vagy a fröccs szintén, az ég kék, a homok fehér, nosza elő a telefonnal, és már készülhet is a #magasélet-fotó a haveroknak vagy a Facebookra, a munkában görnyedő ismerősök bosszantására. Meg persze, lássuk be, idült okostelefon-függőségünk miatt sem tudjuk elengedni a készüléket, még vízibiciklizés közben sem. Az okostelefon és a vízpart azonban nem feltétlenül barátai egymásnak. Megmutatjuk, hogyan óvhatod meg szeretett készülékedet.

Védd a telefont a hőgutától!

Nem csak az emberek, az okostelefonok sem szeretik, ha szépen lassan felforralja az agyvizüket a nap. Ráadásul a telefont nemcsak a napsütés fenyegeti, de a talajból áradó meleg, illetve a készülék működése közben termelődő hő is csak fokozza a bajt. Legfőképpen az akkumulátort viseli meg a hőség, de szélsőséges esetben a telefon képernyője is megrepedhet, ha pedig jelentős a túlmelegedés, a készülék akár fel is robbanhat. Oké, ez utóbbi egy extrém eset, de jobb félni, ugyebár. A legjobb, amit tehetsz, hogy letakarod valamivel a telefont (egy összehajtott póló például tökéletes), vagy táskában tartod, amikor épp nincs szükség rá.

Mert az Instagramra a strandról is posztolni kell! (Fotó: Tumblr)
Mert az Instagramra a strandról is posztolni kell! (Fotó: Tumblr)

A legtöbb készülék ma már képes figyelmeztetni, ha nagyon “melege van”, ha ezt tapasztalod, érdemes kikapcsolni, de legalábbis csökkenteni a fogyasztását. Ez utóbbit az olyan energiazabáló szolgáltatások kiiktatásával érheted el, mint a wifi vagy a Bluetooth. Ha gyorsan szeretnéd lehűteni, akár egy hűtőládába is bedughatod egy kis időre, de gondoskodj róla, hogy ne kerüljön rá sem jég, sem dér, ez ugyanis árthat az elektronikának. Emellett semmiképpen se felejtsd a hűtőben, az ugyanis legalább annyira rossz lehet, mint a hőség.

Csatlakozó + homok = probléma

A strandolás egyik idegesítő velejárója a mindenhova betelepedő homok. Cipő, gallér, kistáska, mindegy, a homokszemcsék akár hosszú idő múlva is felbukkanhatnak a rejtett zugokban. Nincs ez másképp a telefon esetében sem, azzal a különbséggel, hogy ott még komoly károkat is tud okozni. A különféle csatlakozókat érdemes erre a célra kifejlesztett gumidugókkal óvni, de ha nem akarunk erre pénzt költeni, egy öreg fülhallgató és/vagy egy elrongyolódott régi töltő csatlakozóját levágva máris megvan a nulla forintos céleszközünk.

A homok azonban emellett még a képernyőt is összekarcolhatja, és ha a telefonunknak vannak fizikai gombjai, azoknak az illesztéseibe is beférkőzhet. Ezt strandolás után egy fülpiszkáló vattapamacsával finoman eltávolíthatjuk. Ha nem szeretnénk ezzel bajlódni, érdemes valami komolyabb védelem után nézni. Erre is létezik olcsó megoldás, az alábbi videón látható, hogyan készíthetünk a telefonunkra gyors átmeneti tokot egy lufiból.

Száraz és biztonságos érzés

A telefonok legnagyobb ellensége az elektronikus eszközökhöz hasonlóan a víz. Persze, ma már léteznek vízálló készülékek, azonban még azok sem bírják a sós vizet, ezért a tengerparton ezeket a készülékeket is óvni kell.

A legegyszerűbb egy műanyag zacskót húzni a készülékre. Az ujjlenyomat-érzékelő szenzor ugyan így nem lesz használható, de az érintőképernyőt még így is tudjuk használni. Ez ráadásul megvédi a telefont a naptejes, napolajos foltoktól is.

Ha ez túlságosan sufnimegoldás, akkor viszont kénytelenek leszünk beruházni egy vízálló tokba, azonban még ez a befektetés is bőven megéri, hiszen a töredékébe kerül annak, amennyit egy zárlat miatt tönkrement telefon pótlása kóstál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top