Szabadidő

Tiszavirágokat lopott a szolnoki horgász

A tiszavirágok násztáncát csak nézni szabad. Aki hozzájuk nyúl, természetkárosítást követ el.

Június 14-én kora este egy 74 éves szolnoki horgász épp védett tiszavirágokat gyűjtött a Tisza partján, amikor a rendőrök tetten érték – számolt be a Szoljon.

A horgász csomagjában 30 élő és 2 kimúlt tiszai kérészt találtak. Az életben maradt példányokat visszaengedték a természetbe.

A férfit természetkárosítás, valamint lopás megalapozott gyanúja miatt előállították, és kihallgatták.

Tiszavirágokat lopott a szolnoki horgász

A tiszai kérészek védettek, egyetlen rovar elpusztítása is szabálysértés, amit akár 150 ezer forintos bírsággal büntethetnek a hatóságok. A tiszavirágok násztáncát csak nézni szabad, a rovarokat megfogni, gyűjteni tilos. Természetkárosítást követ el, aki a tiszavirágok telepét károsítja meg, vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Ha valaki motoros csónakkal szándékosan belehajt a rajzásba, és megzavarja, elpusztítva ezzel a kérészeket, az is természetkárosításnak számít. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai megerősített járőrszolgálattal vigyázzák a tiszavirágzást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top