Szabadidő

Adam West: ezért fog hiányozni az igazi Batman

Legtöbben a rendszerváltást követően a háztartásokban megjelenő műholdas tévécsatornákról ismerik a "pizsamás Batmant", vagyis az Adam West főszereplésével forgatott kultikus sorozatot. A címszereplőre emlékezünk.

Az 1928-ban született színész először akkor került közel az előadói karrierhez, amikor az amerikai hadseregbe bevonulva az American Forces Network saját tévécsatornájának bemondója lett. Ezután több western témájú tévésorozatban jelent meg, az igazi ismertséget azonban az 1966-ban bemutatott Batman című sorozat főszereplőjeként szerezte meg.

Batman (Adam West) és Robin (Burt Ward) generációk kedvencei lettek (Fotó: Tumblr)
Robin (Burt Ward) és Batman (Adam West) generációk kedvencei lettek (Fotó: Tumblr)

Adam West Batmanje távol áll a DC Comics eredetijétől, amelynek hangulata sötét és tragikus, elvégre a milliárdos Bruce Wayne-ből azért lett álruhás bűnvadász, mert gyerekkorában a szüleit a szeme láttára gyilkolták meg.

West Batmanje azonban nem ezt a vonalat képviselte. A mai szemmel nézve bénácska jelmezek, illetve a szigorúan nem halálos harcjelenetekben az ütéseket kísérő képregényes effektek – a színes, nagyméretű KRAK!, BOOM!, POW! és hasonló feliratok – egyértelművé tették, hogy ez a változat tökéletesen családbarát módon jeleníti meg a Sötét Lovagot. Batman figurája is némileg különbözött a többi hasonló alkotástól: a világtól elvonult, borongós hangulatú Bruce Wayne helyett egy szarkasztikus humorral felvértezett Wayne jelent meg West alakításában.

Adam West nem félt bohócot csinálni a Sötét Lovagból
Adam West nem félt bohócot csinálni a Sötét Lovagból

A sorozat a hatvanas évek kulturális ikonjává vált, ráadásul Adam West nevét örökre összekovácsolta Batmannel. A színész életművének gerincét alkotja a szuperhős megformálása, más jelentős film vagy sorozat nem fűződik a nevéhez. Batmanből viszont annál több, mivel a kiváló humorérzékéről ismert West egy idő után feladta, hogy a beskatulyázás ellen küzdjön, és átadta magát a “batmanségnek”, sőt idővel paródiát csinált az egészből.

Nincs más Batman-mű, amiben ilyen jelenetek előfordulhattak volna
Nincs más Batman-mű, amelyben ilyen jelenetek előfordulhattak volna

Számtalan filmben és sorozatban – The Simpsons, 30 Rock, Family Guy stb. – tűnt fel mellékszereplőként, természetesen mindig saját magát, illetve a denevérembert alakítva. Sőt, idővel kifejezetten Batman-paródiákban is részt vett, nem egyszer játszott olyan színészt, akinek korábban egyetlen nagy dobása volt, a szuperhős szerep. A Kim Possible című Disney-sorozatban például egy olyan idősebb színész által alakított szuperhősnek kölcsönözte a hangját – a figurát Timothy Northnak hívták. A Family Guyban pedig Quahog polgármesterét szólaltatta meg, akit szintén Adam Westnek hívtak.

Adam West Batmanje annyira népszerű volt, hogy 1967-ben még egy közlekedésbiztonsági oktatófilmben is szerepet vállalt (Fotó: Getty Images)
Adam West Batmanje annyira népszerű volt, hogy 1967-ben még egy közlekedésbiztonsági oktatófilmben is szerepet vállalt (Fotó: Getty Images)

A kilencvenes évektől sokat dolgozott a hangjával, rengeteg rajzfilmben, sőt olyan ismert videojátékokban is megszólalt, mint például a számtalan eladási rekordot megdöntő Grand Theft Auto V. A Batman: The Animated Series animációs sorozatban pedig egy Gray Ghost nevű szuperhős szólalt meg a hangján, akit a rajzfilmben látható Bruce Wayne gyerekkori hősei között tart számon. A Gray Ghost név mögött valójában egy Simon Trent nevű korábbi színész rejtőzik, aki a tévézés történetének egyik csodálatos metapillanatában megmenti Bruce Wayne életét.

Burt Ward (b.) és Adam West (j.) 2006-ban, a legendás sorozat 40. jubileimi partiján (Fotó: Getty Images)
Burt Ward (b.) és Adam West (j.) 2006-ban, a legendás sorozat 40. jubileumi partiján (Fotó: Getty Images)

Mint látható, a humor nem állt távol West személyiségétől: a legenda halálát követően Rusty Blazenhoff, a BoingBoing egyik újságírója idézte fel, hogy néhány évvel ezelőtt az idahói Sun Valley-ben járt egy konferencia miatt. Amikor megtudta, hogy West a környéken lakik, elgondolkodott, hogy vajon az idős színész szerepel-e a helyi telefonkönyvben. Nem kellett csalódnia, mindjárt a B-betűnél megtalálta Batmant, a bejegyzésnél azonban annyi szerepelt szám helyett, hogy: “Lásd: West Adam”.

Batman
Batman – Lásd: West Adam

A W-hez lapozva valóban talált egy ilyen nevet, ahol azonban szintén nem tüntettek fel telefonszámot, csak annyit, hogy: “Lásd: Bruce Wayne (milliomos)”.

West
West Adam – Lásd: Bruce Wayne (Milliomos)

Néhány sorral feljebb pedig rábukkant erre a bejegyzésre, amely a Yellow Pages Crime Fighters (Bűnvadászok) szekciójába irányította a kíváncsiskodókat.

Wayne
Bruce Wayne – Lásd: Bűnvadászok, a Yellow Pagesben

Blazenhoff ezért a szakmai telefonkönyhöz lapozott, és a vonatkozó oldalon meg is találta a bejegyzést. Szám helyett azonban csak annyi szerepelt az oldalon: “Lásd: Batman”. Ezzel bezárult a kör.

Crime
Bűnvadászok – Lásd: Batman (a polgári telefonkönyvben)

Adam West június 10-én, 88 éves korában hunyt el, miután hosszú küzdelmet folytatott a leukémia ellen. Rajongói még egy utolsó alkotásban hallhatják majd: most forgatják a Batman vs. Two-Face című animációt, amelyben természetesen Batmannek kölcsönzi majd a hangját. Harvey Dent, azaz Kétarc pedig William Shatner hangján szólal majd meg. Érdekesség, hogy az animációban a West-féle Batman-sorozatban Catwomant alakító Julie Newmar és a Robint életre keltő Burt Ward is újra visszatérnek régi szerepeikhez.

Viszlát Adam West!
Viszlát Adam West!

Adam West emlékére pedig szóljon örökké a Batman-sorozat legendás főcímzenéje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top