Szabadidő

Nem mindennapi látvány: pelikán költözött a Hortobágyra

Magyarországon már jó ideje nem fészkelnek pelikánok, a faj az 1870-es években végleg eltűnt hazánkból. Azóta csak néhány alkalommal tévedett erre pelikán, legutóbb március végén. A madár azóta is jól érzi magát a Hortobágyon.

Március 30. óta egy rózsás gödény (Pelecanus onocrotalus, közérthetőbb nevén: pelikán) tartózkodik a Hortobágy-Halastó északi, legnagyobb tóegységén, a Kondáson és a közeli V. tavon – írja oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park

Ennek a madárfajnak a természetes költőállományai hozzánk legközelebb Romániában, a Duna-deltában vannak, Magyarország területén jó ideje nem fészkel, az 1870-es években eltűnt hazánkból.

Fotó: Koczka András
Fotó: Koczka András

A hatalmas termetű rózsás gödény (természetvédelmi értéke 250.000 Ft) szárnyfesztávolsága elérheti a 330-350 centimétert, míg testtömege meghaladhatja a 10 kilogrammot is. Európában mára már csak néhány helyen fészkel, leginkább nagy folyók torkolatvidékén. Sajnos a folyók szabályozásával, a nagy mocsarak lecsapolásával ez a madárfaj elveszítette legfontosabb élőhelyeit, egész európai állománya veszélyeztetett.

Az egyes madárpopulációkban gyakran előfordulnak kóborló hajlamú, úgynevezett nomadizáló példányok, melyek akár nagy távolságokra is elvetődhetnek a költőterületeiktől, ilyen egyed a Hortobágyra látogatott pelikán is. Az utóbbi 5 évben Magyarországon 3 alkalommal volt bizonyított előfordulása, ez a negyedik példány, amely megfordult nálunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top