Szabadidő

Új adót kaphatnak a telektulajdonosok

Miután egyre több önkormányzat teszi fizetőssé a balatoni strandjait, alig marad hely a tó közvetlen közelében, ahol szabadon lehet sétálni, esetleg strandolni. Egy új adóval most a közvetlen vízparti telkek tulajdonosait sarcolhatják meg.

Új telekadót kaphatnak a vízparti ingatlantulajdonosok a Balaton partján, az ötlet a balatoni főépítésztől, ifjabb Horváth János származik. Az új adó alól úgy lehet kikerülni, ha az ingatlan tulajdonosa önként lemond 20-50 méternyi szakaszról egy közcélú sétány javára – írja a Népszava.

Jelenleg a Balaton 195 kilométernyi partvonalának jelentős része magánterület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé, ahol csak néhány tíz méternyi szabad partszakasz van a két kis strand mellett. Bár Balatonvilágos példája egyedi, mert az érintett ingatlanok többsége állami tulajdon, épp ezért a főépítész szerint az állam járhatna elöl jó példával, és mondhatna le a sétány javára a vízparti telekrészről – mondta a főépítész

A Balaton-törvény már 17 éve előírja az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki, de ez a legtöbb helyen nem valósult meg, a kisajátításokhoz az állam nem biztosított forrást.

A Balaton-törvényt éppen most vizsgálják felül, ifjabb Horváth János abban bízik, hogy a szakmai köröknek szánt felvetéséből meríthetnek majd a döntéshozók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top