Szabadidő

Soha ennyi nő nem volt még a Margón

Soha ennyi női szerző nem volt még a Margó Fesztiválon: szerdától vasárnapig többek között Erdős Virág, D. Tóth Kriszta, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Munk Veronika, Szabó T. Anna és Winkler Nóra is fellép a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ingyenes irodalmi fesztiválon.

A Margó Fesztivál színpadán közelít a fele-fele arányhoz a két nem képviselőinek aránya, nemcsak az irodalmi, de a zenei programokat is tekintve: Bob Dylan-dalokat énekel egy szál gitárral többek között Jónás Vera, triójával pedig Pátkai Rozina is fellép.

“Nem hiszünk abban, hogy létezik női vagy férfiirodalom, viszont látjuk a rendszer működését: a női szerzőkre kevesebb figyelem esik, például kevesebbszer jelölik őket díjakra, közülük kevesebben is kapják meg a legfontosabb elismeréseket. Ennek sajnos megvannak a történeti és társadalmi okai, nemcsak Magyarországon, hanem a világon mindenhol. A nők mindig a margón voltak, most viszont nagyon jó, hogy ennyien lesznek a Margón! A Margó szeretne szembemenni a berögződésekkel: öt nap alatt megmutatjuk, milyen izgalmasan, sokszínűen és rétegzetten mutathatók meg a női tapasztalatok. Ez nem politikai korrektség, hanem olvasói tapasztalat” – mondta a fesztivál főszervezője, Valuska László.

Szabó T. Annának is új könyve jelenik meg
Szabó T. Annának is új könyve jelenik meg

Június 8-án, csütörtökön a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világát mutatja be Munk Veronika újságíró, aki a Kéjutca című könyvéhez éveken át kutatott és gyűjtötte  információit szexmunkásoktól, futtatóktól, bordélytulajdonosoktól. A fesztivál pénteki napja 17 órakor Rakovszky Zsuzsa Célia című új regényének bemutatásával indul.

Szombat délután az Esterházy Péterrel évtizedeken át levelező, magyar származású Marianna D. Birnbaum kultúrtörténésszel Péczely Dóra beszélget (közreműködik Máté Gábor), majd Tisza Kata lép színpadra, aki új könyvében (Akik nem sírnak rendesen) az emberi kapcsolatok mögött húzódó fullasztó valóságokat, a halálfélelmet, az elmúlást és a gyászt mutatja meg.

Tisza Kata
Tisza Kata

Egy csomó fontos női szerzőt és fellépőt ki is felejtettünk, de itt a teljes program.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top