Szabadidő

Hagyományőrző programok a pünkösdi hétvégére 2017-ben

Országszerte szuper programokkal várják a pünkösdi hétvégén szórakozni, feltöltődni vágyókat. Ajánlunk párat, hogy legyen miből választani.

Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, de nagyon erősek az ehhez a naphoz köthető magyar népszokások is. Most azoknak adunk tippeket, akik június 3–4–5-én szeretnék feleleveníteni, kipróbálni, megélni eredeti, vidéki környezetben a hagyományos pünkösdi játékokat.

Pünkösdi programok vidéken

Pünkösdölő, Ópusztaszer – június 4–5.

Ha a pünkösd megünneplését utazással szeretnénk egybekötni, akkor az ópusztaszeri skanzenben már-már elfeledett hagyományokat, a dél-alföldi régióhoz kapcsolódó népszokásokat elevenítenek fel pünkösdkor. Vasárnap és hétfőn is lesznek programok: ópusztaszeri iskolások adják elő pünkösdölő bemutatójukat, de lesznek interaktív programok, játékos vetélkedők, amelyekben az idelátogatók is aktívan részt tudnak venni. De lesz természetesen pünkösdikirály-választás is, a legények lovas ügyességi feladatokban mérik össze tudásukat a királyi címért.

Hagyományőrző programok a pünkösdi hétvégére 2017-ben

Pünkösdi Királyságok, Borgáta – június 4.

Az ország másik végében is megválaszthatjuk a helyi pünkösdi királyt. Ugyanis, ha úgy döntenénk, hogy pünkösdkor elutazunk Vas megye felé, a termálvizéről híres Borgátán szintén lesznek ügyességi vetélkedők pünkösdkor. A középkor óta választanak pünkösdi királyt Európa nagy részén lovas versenyjátékokkal, bikahajsszal, a fiatalabbaknak bothúzással, kakaslövéssel és gúnárnyakszakítással.

Pünkösdi Tor-Túra, Egerszalók – június 3. 9:00

Ha nem érzünk magunkba erőt, hogy előrukkoljunk egy fantasztikus, saját készítésű pünkösdi menüsorral, akkor mindenképpen látogassunk el Egerszalókra, ahol szabad tűzön és kemencében készült helyi ételkülönlegességekkel, házi sütivel és egri borokkal várják az ínyenceket. Az esemény különlegessége, hogy a szalóki házak, borospincék kinyitják kapuikat, és saját portájuknál vendégelik meg az arra járót. Menjünk házról házra, hogy ne maradjunk le semmiről! Ha időben foglalunk szállást pünkösdkor, érdemes több napra tervezni, hogy bejárhassuk a környék nevezetességeit, a sódombot, a barlanglakásokat, a kaptárköveket, vagy elmehetünk lazulni a gyógyfürdőbe is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top