Szabadidő

Félelmetes időjárási jelenség csapott le Esztergomra

Egy alig 5 másodperces videó készült róla, de az többet mond minden szónál.

Szerdán ismét több helyen csapott le az országban heves zivatar, de szerencsére nem akkora vehemenciával, mint múlt héten. Esztergomban azonban nem mindennapi látványt rögzített az Időkép kamerája. A várost egy légzuhatag terítette be. Mutatjuk a gyorsított felvételt:

A légzuhatag vagy más néven lecsapó(dó) légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt akár 240 kilométer per órás szélsebesség is előfordulhat.

A légzuhatagokat elkülöníthetjük aszerint is, hogy milyen csapadékviszonyok jellemzik őket. A száraz légzuhatag a kevés vagy semennyi csapadékkal nem jár. Ebben az esetben a csapadék még azelőtt elpárolog, mielőtt elérne a talajig. Ellenben nedves légzuhatagról akkor van szó, ha az számottevő csapadékkal érkezik – olvasható a metnet kislexikonjában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top