Szabadidő

Tomboló majomember előtt borultak le Cannes-ban

Kiosztották a 70. Cannes-i Filmfesztivál díjait. A legfontosabb díjat, az Arany Pálmát a svéd Ruben Östlund The Square (A négyzet) című szatírája nyerte.

A The Square-ben egy menő múzeumi kurátor kerül bizarr kalandokba, többek között megismerkedik egy csimpánzzal, alaposan lehordja őt egy gyerek, és felmerül, hogy el akarják lopni a spermáját. Az egyszerre okos, kritikus és nagyon vicces filmet már a fesztivál alatt is az Arany Pálma komoly esélyeseként emlegették, végül valóban ez a film nyerte a fesztivál fődíját.

 “A film a nyugati világ életmódjának álszenteskedéséről szól. Erkölcsösnek hisszük magunkat, fizetjük az adót, de egy csomó dologról nem akarunk tudomást venni magunk körül” – mondta az MTI híre szerint a rendező, Ruben Östlund Cannes-ban.

The Square
The Square

A Zsűri Nagydíját a francia Robin Campillo AIDS-melodrámája, a 120 battements per minute (Percenként 120 szívverés) nyerte, amely a kilencvenes évek elején, egy AIDS ellen küzdő aktivista szervezet berkein belül játszódik. A legjobb színésznő díját Diane Kruger (In the Fade), a legjobb férfi színészét Joaquin Phoenix (You Were Never Really Here) kapta. Elismerték Sofia Coppola rendezői munkáját a Csábítás című filmért – Coppola mindössze a második nő a fesztivál történetében, aki megkapta ezt a díjat –, a Zsűri Díját pedig az orosz Andrej Zvjagincev Szeretethiány című filmje nyerte.

Nicole Kidman és Colin Farrell az Egy szent szarvas meggyilkolásában
Nicole Kidman és Colin Farrell az Egy szent szarvas meggyilkolásában

Idén rendezték meg 70. alkalommal a fesztivált, ennek örömére kiosztottak egy speciális évfordulós díjat is. Ezt Nicole Kidman nyerte, akinek három nagyjátékfilmje is ott volt Cannes-ban: a Csábításban főszerepet, az Egy szent szarvas meggyilkolása című pszichothrillerben és a How to Talk to Girls at Parties című ufós romantikus vígjátékban fontos mellékszerepeket alakított.

Mundruczó Kornél filmje, a Jupiter holdja végül nem kapott díjat, ahogy az Un Certain Regard szekcióban versenyző, Kristóf György rendezte Out sem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top