Szabadidő

Ezért állnak fél lábon a flamingók

Tény, hogy a flamingók szeretnek fél lábon ácsorogni, most már azt is tudjuk, hogy miért. Semmi köze a testhőmérséklet szabályozásához.

Korábban azt hitték a tudósok, hogy a flamingók azért állnak sokat fél lábon, mert ha mindkét lábuk a vízben lenne, akkor hamar kihűlnének, tehát így szabályozzák a testhőmérsékletüket. Mint mi, amikor a paplan alól csak az egyik lábunkat dugjuk ki.

Így táncolnak a Flamingók – két lábon

A legújabb vizsgálatok kiderítették, hogy a flamingók testhőmérséklet-szabályozós elméletét ki lehet dobni a kukába, mert nem igaz. Young-Hui Chang, a Georgia Institute of Technology professzora és Lena H Ting, az Emory University kutatója halott flamingókkal kísérletezett, és arra jutottak, hogy fél lábon könnyebb megőrizniük az egyensúlyukat a nagytestű madaraknak. Kísérletükben a halott madarakat egy illetve két lábon próbálták felállítani és egy lábon könnyebb volt egyensúlyt találniuk, mint kettőn.

Amikor a flamingók egy lábon állnak, semmilyen izom munkája nem szükséges ahhoz, hogy megőrizzék egyensúlyi állapotukat, ellenben amikor két lábon állnak, több izomcsoport is dolgozik az egyensúly megtartásán.

De ha ez így van, akkor a flamingók közé keveredett kacsák miért csinálják?!

The Telegraph

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top