nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Kihalás fenyegeti a koalákat Ausztráliában

Kihalás fenyegeti a koalákat Ausztráliában

Gyors ütemben tűnnek el a koalák Észak-Ausztráliában, a kutatók pedig nem tudják, mi okozza a bajt.
NLCafé
f Ajánlom

Teljesen eltűntek a koalák Ausztrália egyes területeiről, és ha ilyen ütemben folytatódik a populációk kihalása, tíz év múlva egy sem marad belőlük – hívták fel a figyelmet a queenslandi Sunshine Coast-i Egyetem tudósai. A kutatókat megdöbbentette a koalák hirtelen, látszólag minden ok nélküli eltűnése az általuk megvizsgált Fraser Coast nevű régióban.

Tizennégy évvel ezelőtt, 2003-ban egy állatvédő csoport nagy számú koalát talált a területen, idén viszont egyet sem sikerült megpillantani ugyanott. Betanított kutyákkal is átvizsgálták a területet, de ők sem találtak semmit, pedig akár fél évvel korábbi nyomot is kiszagoltak volna.  A kutatók szerint ez arra utal, hogy a helyi populáció már kihalt.

Anthony Schultz a Hszinhua hírügynökségnek azt mondta, hogy amikor ilyen drámaian csökken az egyedszám, legtöbbször meg tudják mondani, mi okozta a pusztulást. Ez esetben viszont nem volt semmilyen nyilvánvaló kiváltó ok, ráadásul a terület ideális a koalák számára.

Észak-Ausztrália egyes területein már tapasztalták helyi populációk kihalását. Délen a helyzet ezzel éppen ellentétes, ott a koalák egyes helyeken túlszaporodtak. A déliek különböznek az északiaktól, és a kutató szerint fontos, hogy megőrizzék a genetikai sokszínűséget.

Deborah Tabartot, az ausztrál koalavédő alapítvány igazgatóját nem lepte meg a kutatás eredménye, szerinte a koalák a kipusztulás felé tartanak, és meg kell védeni őket, amíg nem késő.

Megosztás Facebookon