Szabadidő

Már nem biztos, hogy kinyit ősszel a Planetárium

Úgy néz ki, hogy a Planetárium nyári bezárása könnyen végleges lehet, ha nem kap állami támogatást a most 40 éves intézmény.

Nagyon úgy fest, hogy nem lesz többet Planetárium a Népligetben, negyven év után, méltatlan körülmények között zárhat be. Mi is beszámoltunk pár napja arról, hogy június közepén hosszabb szünetre megy a Planetárium, mert az épület beázik, és elkerülhetetlen a tető szigetelése. A PestBuda egy hosszabb anyagban foglalkozik a Planetárium ügyével, és már nem annyira biztos az újranyitás. Állami támogatás kellene, amire még ígéretet sem kaptak a csillagászok. 

“A Planetárium fenntartója, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) már mindent megtett, amit saját keretekből megtehetett, de már túlnőtt minket a feladat. A világon mindenhol közpénzből fedezik az ilyen intézmények rendben tartását, fejlesztését, ezt szeretnénk mi is elérni. Milliárdos beruházásra van szükség, a technikai fejlesztést is beleszámítva. De az igazán sürgető feladat az épület felújítása, a kupolán kívül gyakorlatilag mindenhol vissza kell bontani a tetőt, és egy teljesen más konstrukcióval újjáépíteni” – mondta a lapnak Lőrincz Henrik csillagász. 

Muzeális értékű vetítőgép a Planetáriumban:

A Planetárium 40 éves vetítőgépe inkább való már egy múzeumba, mint egy XXI. századi, csillagászatot bemutató intézménybe. “Négy generációval le vagyunk maradva a műszertechnikai fejlődésben. Máshol ma már úgynevezett fulldome rendszerek vannak, nagy teljesítményű videoprojektorokkal az egész kupolát egybefüggő módon, három dimenzióban be lehet vetíteni, akár animációval, akár mozgóképpel” – meséli Lőrincz Henrik. 

Hiába jártak az elmúlt hetekben minisztériumi emberek a jobb időket is megélt intézményben, csak abban értettek egyet, hogy meg kell menteni a Planetáriumot.  De hogy mikor, milyen és mennyi pénzből, azt nem tudták megmondani. Most épp azért nem, mert az intézmény a Népligetben áll, amely az állam, a fővárosi és a X. kerületi önkormányzat osztatlan közös tulajdona. Állítólag addig nem adhat támogatást az állam a Planetáriumnak, míg az intézmény néhány száz négyzetméterét nem tudja kisajátítani. Amint az államé lesz a Planetárium telke, a támogatást is megkaphatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top