Szabadidő

Magyar lányok, akik munkájukat feladva Mexikóban készítenek csirkepörköltet

A nyíregyházi születésű Koszta Bea sok év alatt szép karriert ért el Angliában. Egy bristoli étteremben lett főszakács, párja Alida pedig közgazdászként végzett, és szintén a vendéglátásban ért el szép sikereket. Egy nap úgy döntöttek, hogy feladják addigi életüket, és Mexikóba költöznek. Tavaly november óta élnek a Cancunhoz közeli Playa Del Carmen városában, éttermükben pedig mindig van csirkepörkölt.

Bea és Alida már öt éve dolgoztak Angliában, amikor úgy érezték, itt az ideje váltani. Minél feljebb jutottak a ranglétrán, annál inkább mókuskerékként élték meg a mindennapokat. “Mellette pedig ott volt az a szürke időjárás” – teszi hozzá viccesen Bea. “Volt bennünk félelem, mikor elindultunk, de életünk egyik legjobb döntése volt, hogy eljöttünk. Sosem cserélnénk vissza a mostani életünket, a kényelmes, biztonságos angliai létre.”

A lányoktól a döntésük után sokan kérdezgették, hogy miért nem Magyarországon, Budapesten vagy a Balatonon próbálnak szerencsét. “Nincs Magyarországgal semmi baj, de olyan sok látnivaló, átélni való van a világban! Szeretjük a Balatont, de azért a Karib-tenger látványa sem utolsó…” – folytatja a főszakács, ma már étteremtulajdonos Bea.

A filmekben ilyenkor az emberek egy térképre böknek, és ott kezdenek új életet, ahová az ujjuk mutat. Bea és Alida története azért nem ennyire hollywoodi. “Londonban kerültünk kapcsolatba Mexikóval, én autentikus mexikói konyhát tanultam mexikói szakácsoktól, Alida pedig beleszeretett a tequilakultúrába és tequilasommelier-ként helyezkedett el. Az eredeti terv az volt, hogy food truckkal járjuk majd Angliát, és autentikus mexikói ételeket készítünk. Meg is vettük a mobilkonyhát, de soha nem kezdtük el a vállalkozást, mindig közbejött valami. Aztán tavaly, amikor már éreztük, hogy nem szeretnénk Angliában élni, viccből feltettem a kérdést, hogy miért ne költöznénk Mexikóba? Alida ötlete volt, hogy fordítsunk az eredeti terven, és csináljunk autentikus angol ételeket Mexikóban. Azért magyar ételt is van az étteremben! Az egyik, chicken crockpot néve fut, ami tejfölös csirkepörkölt krumplipürével és sajttal, a másik pedig a kürtőskalács házi készítésű chilis csokival vagy baracklekvárral. Eddig ízlik mindenkinek.”

Magyar lányok, akik feladva munkájukat Mexikóban készítenek csirkepörköltet

“2015-ben egy hónapra eljöttünk körülnézni és úgy találtuk, hogy ez a régió, a Maja Riviéra a legnépszerűbb a turisták körében, valamint ez a legközelebbi partszakasz Európához” – mondták a büszke étteremtulajdonosok: Bea és Alida.

Ez így mégiscsak egy mesebeli történet, de Bea és Alida nem egy lottóötös nyereményéből kezdtek új életet Mexikóban. “Kőkeményen megdolgoztunk az elmúlt 10 évben azért, amink most van, a külföldön összeszedett tőkéből tudtuk elindítani az éttermet, persze ez egyáltalán nem volt egyszerű. Azt hittük, Magyarország és egész Európa rettenetesen túlszabályozott, de Mexikó viszi a prímet.” A lányok azt mondják, hogy sok nehézséggel és megpróbáltatással találták szemben magukat az elmúlt időszakban, de gőzerővel dolgoznak, hogy sikeres legyen az éttermük. Az azért sokat segít nekik, hogy egy fárasztó nap végén nem a forgalomban zötykölődnek haza, hanem lesétálnak a tengerhez, hol úszni egyet, hol meginni egy italt. “És persze a folyamatos napsütés is rengeteg pluszt ad nekünk.”

Ez a kilátás fogadja a lányokat 10 percre a lakásuktól
Ez a kilátás fogadja a lányokat 10 percre a lakásuktól.

Az igazság a tequiláról!

Bea szerint a jó tequilát tisztán isszák Mexikóban, só és citrom nélkül. “A só-citrom kombót az amerikaiak találták ki, egyébként itt a sárga citrom nagyon ritka és drága, a lime a gyakori.”

Bea és párja angol ételeket készítenek az étteremben, de a munkájuk alatt egy különös párhuzamra figyeltek fel a magyar és a mexikói fogások között. “Azt gondolom, hogy a magyar és a mexikói konyha között kell hogy legyen valami kapcsolat, annyira sok a hasonlóság. Például a mexikói halászlé ugyanazzal az eljárással készül, mint Magyarországon, és hasonló az íze is. A pörköltalapot (olaj, hagyma, pirospaprika) is ugyanúgy készítik és a tyúkhúsleves is ugyanolyan, mint otthon. Vannak persze teljesen eltérő specialitásaik is, nem véletlen, hogy a konyhájuk a Világörökség része. Az én kedvencem a camaron habanero ceviche, ami lime-lében érlelt rákocskák, uborkával és chilivel. Ezenkívül a legnagyobb mexikói gasztronómiai találmány a tequila, a mezcal, a csokoládé és a popcorn, ez utóbbiról kevesen tudják, hogy nem az amerikaiak találták ki” – mondja a nyíregyházi születési lány, akinek nagymamája 75 évesen tudta meg, hogy unokája a lányokat szereti. “A nagymamám mélyen vallásos, de az első perctől támogatott engem. Azt mondta, ha Isten egymás útjába sodort minket, és engedte, hogy egymásba szeressünk, akkor ő hogyan kérdőjelezhetné meg Isten döntését. Ettől kezdve felőlem bárki mondhatott volna bármit, nem érdekelt volna, de soha nem bántottak emiatt, Mexikóban sincs ebből probléma.”

Egy részeg helybéli javítja Bea lerobbant autóját. Sikeresen.
Egy helybéli javítja Bea lerobbant autóját. Sikeresen.

Bea és Alida tanácsa azoknak, akik új országban kezdenénk új életet, vállalkozást. “Mindenképpen olvass utána részletesen a szabályoknak, engedélyeknek, vízumnak, és ami a legfontosabb, menj el előtte egy hónapra a kiszemelt helyre, nézd meg, tényleg tetszik-e! Olyan történetekkel találkozunk, amikből azt látjuk, hogy igazából sem a pénz, sem a társaság hiánya nem lehet akadálya semmilyen utazásnak. Menni kell, amerre a szíve húzza az embert.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top