Szabadidő

Végre érkezett egy lány is a szegedi fülesmakik közé

Lengyelországból érkezett nőstény a Szegedi Vadasparkba, így van esély, hogy a park két szenegáli fülesmaki hímje szaporodjon.

Nagy lehet az izgalom a Szegedi Vadaspark szenegáli fülesmakijai körében. A két hím mellé ugyanis egy fiatal nőstény érkezett, hogy szaporodjanak, ezzel is hozzájárulva a faj törzskönyvi programjának a sikeréhez.

A szenegáli fülesmaki Afrikában, a Szaharától délre élő félmajom, a galágók egyik faja. 16-20 centiméteres testhosszú, 100-300 grammos állat, hatalmas szemeivel és mozgékony, nagy füleivel első pillantásra plüssjátékra emlékeztet. Különös megjelenésének oka, hogy éjszaka aktív, fejlett érzékszervei a sötétben történő tájékozódást szolgálják.

Végre érkezett egy lány is a szegedi fülesmakik közé

Afrika szárazabb erdeiben él, a Szaharától délre húzódó övezetben, a fák lakója. A lombkoronában, a faágak között ugrálva közlekedik, ezt segíti meghosszabbodott hátsó lába, az irányításra és egyensúlyozásra szolgáló, 23-25 centiméteres bozontos farka, valamint az is, hogy le tudja hajtani nagy füleit.

Elsősorban rovarokkal táplálkozik, de tojásokat, kismadarakat, magokat, gyümölcsöket és virágokat is szívesen fogyaszt.

A faj egyedei nyolc hónaposan válnak ivaréretté, a nőstény négy hónapos vemhességet követően hozza világra egy vagy két kicsinyét. Az apró kölyköket anyjuk hathetes korukig szoptatja, két hónaposan a fiatalok már önállóan keresnek táplálékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top