nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Olyan drága a hétszáz karátos óriásgyémánt, hogy nem tudták eladni

Olyan drága a hétszáz karátos óriásgyémánt, hogy nem tudták eladni

Nem kapott megfelelő ajánlatot Sierra Leone a márciusban talált tojásnagyságú nyersgyémántra, ezért lefújták a csütörtöki árverést.
Forrás: MTI
f Ajánlom

A 709 karátos drágakőre leadott ajánlatok kétmillió dollártól 7,8 millió dollárig (azaz 2,2 milliárd forintig) terjedtek. A legnagyobb ajánlatot Ray Diam belga gyémántgyűjtő képviseletében tette egy férfi, ám az ő pénze sem volt elég a gyémántra. Az aukció vezetője így végül lefújta az árverést. “Úgy határoztunk, hogy nem adjuk el a gyémántot, mert a felkínált legmagasabb ár sem érte el a kormány által várt összeget” – mondta Sahr Wonday.

A Sierra Leone-i kormány ezek után nemzetközi árveréseken próbálja majd eladni a drágakövet: vagy egy antwerpeni, vagy egy Tel Aviv-i aukción fognak próbálkozni.

A több mint hétszáz karátos nyersgyémántot egy katolikus pap találta Kono körzetben, Sierra Leonéban. A drágakövet, amely egyike a valaha talált 20 legnagyobb gyémántnak, azóta az afrikai ország központi bankjában őrzik. A gyémánt egyben a legnagyobb, amelyet Sierra Leonéban 1972 óta felfedeztek, akkor bukkantak a 969 karátos Sierra Leone csillagára.

Az afrikai ország jól ismert a gyémántiparáról, melynek története meglehetősen mozgalmas. A gyémánteladások különösen nagy mértékben hozzájárultak az országban évtizedekig dúló polgárháborúhoz, a lázadók ugyanis fegyverre cserélték a drágaköveket. 

Megosztás Facebookon