Szabadidő

Veszélyes levél érkezhet a Gmailre – ne nyisd meg

Víruslevél terjed a Gmail rendszerében. Ha ilyen vagy ehhez hasonló tartalmú emailt kapsz, semmi esetre se nyisd meg. Ha már megtörtént, mutatjuk, mit tehetsz.

A kártékony email látszólag az egyik ismerősödtől érkezik, amelyben azt kérik tőled, nyisd meg a Google rendszerében megosztott dokumentumot.

A linkre kattintva ugyanakkor olyan oldalra irányítanak, ahol több lépésben kell hozzáférést adnod a levelezőfiókodhoz, a kapcsolataidhoz, sőt a leveleid olvasásához is kérnek felhatalmazást. Ha ilyen levelet kapsz, semmi esetre se nyisd meg, és még csak véletlenül se add meg az adataidat és a hozzáférés lehetőségét. Nem létezik olyan hivatalos alkalmazás, amely a leveleidbe való betekintést kér a felhasználótól.

A vírus rendkívül gyorsan terjed, ugyanis sajnos sokan megadják a hozzáférést, és máris gazdát cserélnek a Gmail-felhasználók címei, ahová érkezik az újabb és újabb levél.

Azonnal láthatod, hogy a levél hamis, ha megnézed a feladóját. Az email biztosan nem a nevezett ismerősödé. Nagy valószínűség szerint rejtett címzettként szerepelsz a levélen – vagyis nem látod a saját elérhetőségedet. És gyanús lehet az is, hogy “A [feladó] megosztott önnel egy dokumentumot” tárggyal érkezik a levél.

Ha mégis rákattintottál volna a linkre, ráadásul felhatalmazást is adtál, akkor a lehető leghamarabb keresd fel a https://myaccount.google.com/permissions oldalt, ahol letilthatod a Google Docs applikáció jogosultságait. A tanulság pedig, hogy jövőben alaposabban nézd meg, mihez és kinek adsz felhatalmazást – írja a 444.hu a Forbes cikke nyomán.

Veszélyes levelet kaphatsz a gmaies fiókra - ne nyisd meg
Veszélyes levelet kaphatsz a gmaies fiókra – ne nyisd meg

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top